Ikke lønnsomt å forebygge kreft

Samfunnet ville tjent på å forebygge psykiske lidelser og muskel-skjelettsykdommer mer aktivt. Men forebygging og behandling av dødelige sykdommer som hjertelidelser og kreft, lønner seg ikke økonomisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For når mennesker lever lenger, øker helseutgiftene betraktelig. Dette er blant konklusjonene i en nederlandsk undersøkelse som nå er publisert i British Medical Journal.

Forskerne har regnet ut at dersom kreft ikke eksisterte, ville økt levealder sørget for at helseutgiftene steg med åtte prosent for menn og med 5,6 prosent for kvinner.

Om hjerte- og karsykdommer ble borte, ville kostnadene økt med fem prosent for menn og ti for kvinner.

- Eldrepleie koster

Professor i epidemiologi, Dag S. Thelle ved Universitetet i Oslo, mener funnene kan overføres til norske forhold fordi Norge som Nederland har relativt lav dødelighet.

- Å utsette dødsfall betyr jo at folk blir eldre. Dermed trenger de mer omsorg og pleie seinere i livet, noe som koster penger.

- Forebygging sparer oss for lidelse og utsetter død - det må være målsettingen, ikke å spare penger, sier Thelle. Heller ikke helseøkonom og BI-professor Jan Grund vil avlyse det forebyggende arbeidet.

- Helsepolitikk drives ikke for å spare. Målet er å bruke pengene slik at vi får igjen flest mulig kvalitative år per krone. Det har en pris, spørsmålet er om samfunnet vil betale, sier Grund.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer