Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke lønnsomt å forebygge kreft

Samfunnet ville tjent på å forebygge psykiske lidelser og muskel-skjelettsykdommer mer aktivt. Men forebygging og behandling av dødelige sykdommer som hjertelidelser og kreft, lønner seg ikke økonomisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For når mennesker lever lenger, øker helseutgiftene betraktelig. Dette er blant konklusjonene i en nederlandsk undersøkelse som nå er publisert i British Medical Journal.

Forskerne har regnet ut at dersom kreft ikke eksisterte, ville økt levealder sørget for at helseutgiftene steg med åtte prosent for menn og med 5,6 prosent for kvinner.

Om hjerte- og karsykdommer ble borte, ville kostnadene økt med fem prosent for menn og ti for kvinner.

- Eldrepleie koster

Professor i epidemiologi, Dag S. Thelle ved Universitetet i Oslo, mener funnene kan overføres til norske forhold fordi Norge som Nederland har relativt lav dødelighet.

- Å utsette dødsfall betyr jo at folk blir eldre. Dermed trenger de mer omsorg og pleie seinere i livet, noe som koster penger.

- Forebygging sparer oss for lidelse og utsetter død - det må være målsettingen, ikke å spare penger, sier Thelle.
Heller ikke helseøkonom og BI-professor Jan Grund vil avlyse det forebyggende arbeidet.

- Helsepolitikk drives ikke for å spare. Målet er å bruke pengene slik at vi får igjen flest mulig kvalitative år per krone. Det har en pris, spørsmålet er om samfunnet vil betale, sier Grund.

Mye å tjene

Forskere har sett på sammenhengen mellom dødsårsak og utgifter fra 1986 til 1990. De fastslår at rene gevinster bare kan oppnås ved å få bukt med ikke-dødelige sykdommer, som muskel- og skjelettlidelser og psykiske lidelser.

  • Utgiftene ville blitt redusert med 24 prosent både for menn og kvinner dersom psykiske lidelser ikke eksisterte.

  • Tilsvarende hypotese for muskel- og skjelettsykdommer ville gitt en utgiftsreduksjon på sju prosent for menn, og ti prosent for kvinner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!