Ikke løslatt likevel

Burmanske myndigheter har forlenget Aung San Suu Kyis husarrest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Husarresten til den verdenskjente opposisjonslederen gikk ut i dag, men har nå blitt forlenget. Burmanske myndigheter vil ikke opplyse hvor lenge husarresten er forlenget, melder BBC.Suu Kyi har blitt holdt fanget siden mai 2003, og hun har tilbragt ti av de siste 16 årene i husarrest. Forrige gang nobelprisvinneren skulle løslates, ble husarresten også forlenget.

FN anbefalte frifinnelse

Men denne gangen var det håp for Suu Kyi. Forrige uke fikk nemlig FN-utsendingen Ibrahim Gambari møte henne i husarrest. Han var den først utlendingen til å møte opposisjonslederen på mer enn to år, og dette skapte optimisme, ifølge AP.


FNs generalsekretær Kofi Annan ba Burmas militærstyrker om å slippe Suu Kyi fri.

- Jeg stoler på deg, general Than Shwe, at du gjør det riktige, sa Annan til den burmanske militærjuntalederen.

Annan sa at det var viktig at Aung San Suu Kyi var inkludert i militærjuntaens «vei mot demokrati».

- For at demokratiprosessen og forsoningen skal bli vellykket, må den være inkluderende, og hun har en viktig rolle her, sa han.

Frykter ikke Suu Kyi

FORTSATT FANGET: Myndighetene i Burma har forlenget husarresten til Aung San Suu Kyi, men de vil ikke opplyse om hvor lenge. Foto: AP/Scanpix
FORTSATT FANGET: Myndighetene i Burma har forlenget husarresten til Aung San Suu Kyi, men de vil ikke opplyse om hvor lenge. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Den thailandske utenriksministeren, Kantathi Suphamongkhon, sa at å løslate Suu Kyi vil forbedre Burmas forhold til verdenssamfunnet.

I Malaysia sa utenriksminister Syed Hamid Albar at militærjuntaen ikke trengte å frykte hennes løslatelse.

- Regjeringen er veldig sterk og stabil. De har mulighet til å opprettholde sikkerheten. Hvorfor skal de være bekymret? Jeg tror ikke Aung San Suu Kyi er noe de bør bekymre seg for, sa han.

Aung San Suu Kyi er den mest berømte av Burmas politiske fanger. I til sammen mer enn ti år har hun sitter i husarrest. I 1990 vant partiet hennes en overlegen seier ved landets første flerpartivalg. Men landets millitærjunta nektet å godkjenne resultatet og arresterte i stedet Suu Kyi.

I 1991 vant Suu Kyi Nobels fredspris for for sin kamp for demokrati i hjemlandet. Da måtte ektemannen og hennes to sønner dra til Oslo for å motta prisen på vegne av henne.

Foto: AP/Scanpix
Foto: AP/Scanpix Vis mer
VENTET PÅ NYHETER: Medlemmer av opposisjonspartiet National League for Democracy (NLD) ventet i går på at deres leder, Aung San Suu Kyi, skulle bli løslatt.