Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke lov med hund under avhør

USA innfører nye avhørsregler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske forsvarsdepartementet innfører nye restriksjoner på fangeavhør, og knytter metodene nærmere Genèvekonvensjonene.

De nye reglene innebærer blant annet restriksjoner på kroppshuleundersøkelser av fanger, ifølge Pentagon.

Forsvarsdepartementets utarbeidelse av nye avhørsteknikker er blitt fremtvunget av skandalen rundt fangemishandlingen i Abu Ghraib i fjor.

- Forhørslederne vil få mye mindre anledning til å bestemme hva de skal gjøre og hva de ikke skal gjøre, sier Thomas Gandy i den militære etterretningen.

Ifølge Gady vil det blant annet bli forbudt å bruke hunder under avhør. På noen av fotografiene av fangemishandlingen i Abu Ghraib kunne man se livredde fanger bli truet av amerikanske soldater med snerrende hunder.

Wolfowitz\' notat

I et notat til amerikanske offiserer verden over, skrev viseforsvarsminister Paul Wolfowitz 12. januar at militæret ikke skulle utføre «kroppshuleundersøkelser på fanger rutinemessig fordi det vil kunne stride mot enkelte fangers skikk og bruk».

«Kroppshuleundersøkelser skal kun gjennomføres når det er rimelig grunn til å tro at fangen skjuler et objekt eller er en sikkerhetsrisiko», heter det videre i Wolfowitz\' notat. Han understreker samtidig at undersøkelsene skal utføres av en person av samme kjønn som fangen og på en respektfull måte.

TORTUR: Disse bildene fra Abu Ghraib-fengeselet sjokkerte verden. Nå blir det ikke lenger lov å bruke hund i avhør, og reglene blir strengere. Foto: SCANPIX
TORTUR: Disse bildene fra Abu Ghraib-fengeselet sjokkerte verden. Nå blir det ikke lenger lov å bruke hund i avhør, og reglene blir strengere. Foto: SCANPIX Vis mer

Genèvekonvensjonene

Ifølge Thomas Gandy er Genèvekonvensjonene godt integrert i den nye avhørsmanualen, som snart er ferdig.

De nye reglene tydeliggjør hvilke roller militærpolitiet og den militære etterretningstjenesten har. Dette i et forsøk på å hindre forvirring og innbyrdes strid, noe mange soldater har beskrevet fant sted i Abu Ghraib.

Pentagon opplyste også onsdag at de har gransket over 300 saker der amerikanske soldater er blitt beskyldt for å mishandle fanger i Irak og Afghanistan. 107 av sakene blir fortsatt etterforsket, opplyser generalmajor Donald Ryder.

Mange soldater er blitt dømt av militære domstoler for misbruk, opplyste Ryder, som ikke ville ut med et nøyaktig antall.

(NTB)