Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke lurt å fly over Iran eller Irak

Flyekspert Per Julius Helweg mener risikoen er for stor.

ULYKKESSTEDET: Det er fortsatt uklart hva som skjedde før ulykkesflyet fra Ukraine International Airlines traff bakken og 176 mennesker omkom. Foto: AP/NTB Scanpix.
ULYKKESSTEDET: Det er fortsatt uklart hva som skjedde før ulykkesflyet fra Ukraine International Airlines traff bakken og 176 mennesker omkom. Foto: AP/NTB Scanpix. Vis mer

Flere flyselskap har forandret sine ruter, og finneralternativer flyruter som tidligere har krysset iransk eller irakisk luftrom. Tidligere fredag kunne Dagbladet melde at flyselskapet Norwegian har satt opp en alternativ rute for sine flyginger til og fra Dubai.

Uklare omstendigheter

Årsaken er uroen etter USAs drap på den iranske generalen Qasem Soleimani og Irans hevnangrep mot militærbaser i Irak – og ikke minst at det ukrainske flyet flight PS752 styrtet i Iran under uklare omstendigheter kort etter avgang natt til onsdag.

FLYSTYRT: 176 personer omkom, da et fly på vei fra Iran til Ukraina styrtet like etter avgang. Video: Expressen Vis mer

- Svært uklokt

- Det å sende fly inn i dette luftrommet slik situasjonen er nå mener jeg er svært uklokt. Amerikanerne forandret sine ruter med en gang nyheten om flystyrten kom, men jeg registrerer at flere flyselskaper som Qatar og Emirates fortsetter sine flyginger i dette luftrommet, sier pilot og luftfartsekspert Per Julius Helweg til Dagbladet.

FLYGER: Den norske flygeren og luftfartseksperten Per Julius Helweg mener det er uklokt å fly over Iran og Irak slik situasjonen er nå. Foto: Privat
FLYGER: Den norske flygeren og luftfartseksperten Per Julius Helweg mener det er uklokt å fly over Iran og Irak slik situasjonen er nå. Foto: Privat Vis mer

Selv om iranske myndigheter påstår at de ikke har skutt ned noe fly i Iran, tror Helweg at Ukrainian International Airlines-flyet ble truffet av en rakett eller skutt ned på annen måte.

ANGRIPER: Disse bildene blir nå spredt på sosiale medier. Flere, inkludert Iransk statlig TV, hevder bildene skal vise missiler på vei inn mot en amerikansk flybase. Vis mer

- Det er det eneste flyet som forsvant helt plutselig fra Flightradar 24. Det ble rett og slett borte på sekundet, mens man kunne se andre fly passere i det samme luftrommet uten at de forsvant fra radaren. Det er høyst merkelig, og jeg er overbevist at det skyldes en nedskytning eller noe som skjedde svært raskt, sier han.

Han mener at hvis det hadde oppstått en eksplosjon i en motor eller en annen teknisk feil, ville trolig flyet oppført seg annerledes i lufta.

- Da ville man fortsatt sett flyet på radaren inntil det traff bakken. Her ble det bare borte, man mistet all forbindelse med flyet mens det var i lufta, sier Helweg til Dagbladet.

176 mennesker omkom i ulykken, deriblant 63 kanadiere. 17 svensker fryktes omkommet. Ofrene var født i tidsrommet 1950 til 2016.

SØRGER: Slektninger av flybesetningen på det ukrainske flyet sørger over tapet av sine kjære på flyplassen i Kiev. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
SØRGER: Slektninger av flybesetningen på det ukrainske flyet sørger over tapet av sine kjære på flyplassen i Kiev. Foto: REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer

Flight PS752 var på vei fra Teheran til Kiev, og styrtet bare minutter etter Take-off. Sporingsdata tyder på at flyet klatret til drøyt 2400 meters høyde og nådde en fart på 500 km/t før det begynte å falle.

- Det er ikke lurt å fly inn i et område hvor et land er klar for krig og er bevæpnet med raketter. Alle rakettene når nok ikke høyt nok, men hvis de har raketter som er kraftige nok, er det mye tryggere å fly utenom disse landene, sier Per Julius Helweg.

Iranske myndigheter var klar i sin tale på en pressekonferanse i Teheran fredag formiddag.

- Ikke truffet av en rakett

- En ting er helt sikkert, dette flyet ble ikke truffet av en rakett, sa Ali Abedzadeh, som leder Irans sivile luftfartsmyndighet på pressekonferansen.

Den iranske reaksjonen kommer etter at Canadas statsminister Justin Trudeau torsdag gikk ut og sa at flyet kan ha blitt skutt ned ved et uhell.

Regjeringene i både USA, Canada og Storbritannia uttalte torsdag at det er stor sannsynlighet for at flyet ved en feiltakelse ble skutt ned av en bakke-til-luftrakett fra det iranske luftforsvaret. Teorien støttes også av uavhengige flyeksperter og etterretningskilder fra Canada og USA.

UKJENT ÅRSAK: Alle som var ombord i flyet som var på vei fra Iran til Ukraina, omkom da flyet styrtet like etter avgang. Vis mer

Får delta i etterforskningen

Fredag ble det også kjent at Iran har invitert den amerikanske havarikommisjonen til å delta i etterforskningen av flystyrten. Irans representant i Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart, Farhad Parvaresh, opplyste at en representant for USAs nasjonale transportsikkerhetsbyrået (NTSB) er invitert til landet.

USA har i henhold til internasjonale regler rett til å delta i etterforskningen ettersom flyet som styrtet, en Boeing 767-800, var amerikanskprodusert.

Tidligere har det iranske utenriksdepartementet uttalt at både den amerikanske flyprodusenten Boeing, Ukraina og utenlandske eksperter er invitert til å delta i granskningen av flystyrten, ifølge NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media