Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke lytt til bloggerne

Jenter, dere blir ikke spreke av å kutte ut maten.

MAT GIR BEDRE TRENING:  18-åringene Marthe Marlene Borge (f.v.), Marie T. Støstad, Charlotte Runden og Ingveig Andersen trener hardt, men slutter ikke å spise hva de har lyst på av den grunn. Foto: Hans A. Vedlog
MAT GIR BEDRE TRENING: 18-åringene Marthe Marlene Borge (f.v.), Marie T. Støstad, Charlotte Runden og Ingveig Andersen trener hardt, men slutter ikke å spise hva de har lyst på av den grunn. Foto: Hans A. Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LIER (Dagbladet): På St. Hallvard videregående skole i Lier er elevene på idrettslinja godt kjent med jenter som blogger om veien til finere kropp og god helse.

— Men vi lærer ikke noe av å lese dem, sier Charlotte Runden.

Likevel leser hun, for underholdningens skyld.

— Noen av bloggene er helt ekstreme. Det handler om å spise lite og trene masse, stikk motsatt av hva vi lærer om riktig kosthold. Du skal spise mye om du skal trene masse, sier hun.

Les også:
Professor advarer unge jenter
Vibeke Skofterud: - En stygg tendens

Feil treningsmål
Medelevene Marthe Marlene Borge, Marie T. Støstad og Ingveig Andersen mener mange unge jenter har feil mål med den usunne kombinasjonen de har av kosthold og trening.

— For disse bloggerne handler det om å få en fin kropp, ikke å bli sunne og veltrente, sier Charlotte.

—Og det skal helst skje fort. De glemmer at det tar tid å få en sunn kropp på den riktige måten, sier Marie.

Stadig flere unge jenter pådrar seg sykdommen ortoreksi fordi de trener mye og spiser lite, etter råd blant annet fra bloggere.

Lettkledde kjendiser

Bedre blir det ikke av et kjendiser blogger om sin kropp eller stiller opp lettkledde:

— Det gir et feil fokus, en oppfatning av at du må se ut som dem for å være med, sier Ingveig.

— Vi leser om kjendiser og deres personlige trener. Da spør man seg jo: Kanskje jeg også bør ha det for å komme i form? Noen går faktisk så langt at de skaffer seg en, sier Charlotte.

Spis!
Jaget etter å komme seg på helsestudio har ifølge jentene en sterkt negativ side.

— På et treningssenter har du kaloritellere på de fleste apparater. Det er umulig å komme unna og kan lett gi feil fokus på treninga. De burde fjernes, sier Charlotte.

De fire 18-åringene har lagt bak seg drømmer om ei framtid som verdensmestere i sine idretter. De trener av glede og for å holde seg sunne.

Deres råd til andre som ønsker det samme er enkelt:

Uansett hva bloggere skriver, det finnes ikke snareveier. Og husk: Mat før trening gir kroppen dobbelt effekt.

TRENER HARDT:  Charlotte Runden (foran) og jentene ved idrettslinja på St Hallvard videregående skole i Lier lærer helt andre verdier enn hva de leser på blogger om trening og kosthold. Foto: Hans A. Vedlog
TRENER HARDT: Charlotte Runden (foran) og jentene ved idrettslinja på St Hallvard videregående skole i Lier lærer helt andre verdier enn hva de leser på blogger om trening og kosthold. Foto: Hans A. Vedlog Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media