Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke mas

En temperamentsfull statsminister Kjell Magne Bondevik forsvarte i går opprettelsen av verdikommisjonen. - Det er forfeilet og misforstått å etterlyse et resultat av arbeidet i kommisjonen. Den skal stimulere til holdningsdannelse, diskusjon, bruk av ord. Jeg ber om respekt for prosessen. Ikke begynn å mase om resultater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med dette temperamentsfulle utbruddet imøtegikk en engasjert statsminister Kjell Magne Bondevik i går kritikken fra presse og andre som har ment at verdikommisjonen bare vil produsere masse ord og lite resultater.

Bondeviks utfall kom i forlengelse av et innlegg fra lederen av verdikommisjonens råd, tidligere sjefredaktør i Bergens Tidende, Hans Erik Matre. Matre understreket at prosessen i verdikommisjonen er viktigere enn resultatet av dens arbeid, til forskjell fra andre kommisjoner.

- Her er Matre ved kjernen av hvordan kommisjonen skal virke, sa statsminister Kjell Magne Bondevik. Bondevik forsikret at kommisjonen verken var noe moralpoliti eller menighetsråd.

Selv begrunnet Matre sitt ja til å være med i utformingen av Bondevik-regjeringens politiske smykke, slik:

- Jeg var med på et debattmøte hvor både Inge Lønning og Rune Gerhardsen hevdet at verdikommisjonen ville bli årets nedtur. Da bestemte jeg meg for å være med i kommisjonen, om ikke annet for å peke nese av Inge Lønning i denne saken også.

Avviser kritikk

Både Kjell Magne Bondevik og verdikommisjonens leder, lagmann Hanne Sophie Greve, avviste Dagbladets kritikk av at en dommer som skal være uavhengig blir oppnevnt av regjeringen til å utføre et oppdrag. Bondevik hevdet at innvendingen bare ville hatt relevans hvis det hadde dreid seg om en granskingskommisjon. Bondevik tilføyde at regjeringen har fullmakt til å endre kommisjonens sammensetning hvis det «mot formodning» skulle oppstå vanskeligheter underveis.

Lagmann Greve er nyutnevnt dommer ved Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg hvor hun tiltrer i november.

- Jeg kan vanskelig tenke meg en bedre måte å forberede meg til det arbeidet på enn å delta i i verdikommisjonen. Jeg føler meg ikke bundet opp til regjeringen, sa hun.

<B>VÆR TÅLMODIGE:</B> Statsminister Kjell Magne Bondevik oppfordrer folk til å være tålmodige, og ikke mase etter resultater fra verdikommisjonen. Hans Erik Matre og Hanne Sophie Greve lytter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!