Oslo advarer etter duedød:

- Ikke mat dem!

Funnet flere titalls døde duer i flere områder i byen.

FALLER OM: En due ved Akerselva i Oslo. Foto: Geir Olsen / NTB
FALLER OM: En due ved Akerselva i Oslo. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er påvist en svært smittsom virussykdom blant byduer i Oslo, og det er funnet flere titalls døde duer i flere områder i byen.

- Mattilsynet har i samarbeid med Veterinærinstituttet fått gjennomført analyser som bekrefter at de undersøkte duene har vært smittet av et virus, skriver Bymiljøetaten på sin Facebook-side.

Viruset de har vært smittet av, er paramyxovirus-1, som ifølge Mattilsynet oftest forårsaker sentralnervøse symptomer hos duer, som bevegelsesvansker, lammelser i beina, sirkelgang og vridning av halsen.

- Viruset er ikke vist å smitte fra fugl til mennesker og gi sykdom, men man bør likevel unngå å ha direkte kontakt med syke eller døde fugler, skriver Bymiljøetaten.

INTENS JAKT: Søndag 7. august samlet flere folk seg på Vollen i Asker for å bivåne hvalrossen Freya, som var ute etter en ærfugl. Slik endte jakten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV. Video: Privat Vis mer

De legger til at i tillegg til dette viruset, kan det nå dukke opp fugler av andre arter som er smittet av fugleinfluensa.

Bymiljøetaten kommer med følgende oppfordringer:

  • Mating av byduer frarådes, særlig på steder der de vanligvis blir matet og der fuglene kommer i nær kontakt med andre fuglers ekskrementer. Smitten spres lett der det er tette konsentrasjoner av duer. Dette klare rådet til alle som vil byduene i Oslo vel gis i samråd med Mattilsynet. Duene bør ikke ha problemer med å finne naturlig mat på denne tiden av året.
  • Ved funn av syke eller døde fugler der smittsom sykdom kan mistenkes skal Mattilsynet kontaktes per e-post til postmottak@mattilsynet.no. Dette gjelder først og fremst byduer, andefugler (ender, gjess og svaner), havsuler, måkefugler, vadefugler, rovfugler og kråkefugler. Mattilsynet vil i samråd med Veterinærinstituttet vurdere om fuglen skal tas prøver av eller ikke.
  • Ved funn av syke eller skadde ville fugler som trenger hjelp, kontakt Falck på telefon 02222.
  • Dersom den døde fuglen ligger på din eiendom, og Mattilsynet vurderer at det ikke er nødvendig å ta prøve av den, bør den fjernes av en voksen person. Bruk hansker når du plukker opp fuglen, legg den i en plastpose og kast den i restavfallet. Eventuelt kan du plukke opp fuglen med hånda inne i en plastpose som så vrenges om fuglen. Vask hendene godt etterpå med såpe og vann.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer