Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Ikke mer liberale

Pakistan-kjenner Hege Storhaug mener ahmadiyyamuslimer liker å framstille seg som mer liberale enn de i virkeligheten er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det finnes ingen holdepunkter for at ahmadiyyamuslimer er mer liberale enn sunni- og sjiamuslimer. Det foregår like mye tvangsgifte og sosial kontroll av kvinner der som i andre pakistanske miljøer, sier informasjonsleder Hege Storhaug ved Human Rights Service. Storhaug har skrevet bøker og artikler om tvangsekteskap, æresdrap og kjønnslemlestelse. Hun har spesialisert seg på Pakistan, og har selv bodd der i to år.

-  Undertrykte

-  Grunnen til at de ser på seg selv som mer liberale, er at de er undertrykte - og at kvinnene gjerne er bedre utdannet enn sunni- og sjiamuslimske kvinner er. Men det er dessverre ingen sammenheng mellom utdanning og liberale holdninger. Det så vi med all tydelighet med dem som sto bak angrepene 11. september. Mange av disse var intellektuelle med utdannelse fra universiteter i Europa.

Storhaug understreker at ahmadiyyamuslimer opplever undertrykking på flere områder.

Blasfemi

-  Pakistan har en ganske oppsiktsvekkende lovtekst som sier at ahmadiyyamuslimer ikke har lov til å opptre som muslimer. De kan for eksempel ikke si «assalamalaikum» («gud være med deg»), og har ikke lov til å kalle inn til bønn. Hvis de gjør det, trer blasfemiparagrafen inn. Blasfemiparagrafen åpner for dødsstraff, men blir ikke praktisert, sier Storhaug.

-  Men Human Rights Commission of Pakistan forteller at massakrer på ahmadiyyamuslimer skjer jevnlig i Pakistan. Og hvis det er nabofeider, er det veldig lett å gå til politiet og anklage noen for blasfemi. Folk blir ofte dømt til fengselsstraffer på syltynt eller falskt grunnlag. Lærere som blir avslørt som ahmadiyyamuslimer, får sparken fra skolen eller universitetet de underviser på, sier Storhaug.

KRITISK: Hege Storhaug ved Human Rights Watch.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!