Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke mer støtte til norske tsunami-ofre

Støttegruppen legges ned fra 1. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter flodbølgekatastrofen i Asia har tre nordmenn som ble rammet, tatt sitt eget liv. Stadig flere får psykiske problemer. Likevel legges støttegruppen ned fra 1. juli fordi Helse- og omsorgsdepartementet ikke vil bevilge mer penger, skriver nyhetsmagasinet Memo.

Roger Helgeland (48) og sønnene Nickolas (7) og Michael (6) kjemper en hard kamp for å få livet til å fungere etter at kona om mammaen deres Nat ble tatt i kjempebølgen, bare 33 år gammel.

Tærer på kreftene

Helgeland klarer ikke å snakke om tragedien, men velger å skrive.

«Jeg kom hjem i rullestol, traumatisert og i dyp sorg, men jeg hadde med meg mine gutter hjem», skriver han til Memo.

Han forteller at han siden ulykken skjedde ikke har vært i stand til å se 14 dager fram i tiden.

«Det er faktisk svært slitsomt. Normalt ville dette kanskje ikke vært så stort problem, men når jeg går på andre året med gjennomsnittlig søvn på tre til fem timer i døgnet, så tærer det på kreftene, sier han.

Samtalegrupper og mestringskurs

FØLER SEG MOTARBEIDET: Christoph Wernersen, Nasjonal støttegruppe. Arkivfoto: Ørn E.  Borgen/Scanpix
FØLER SEG MOTARBEIDET: Christoph Wernersen, Nasjonal støttegruppe. Arkivfoto: Ørn E. Borgen/Scanpix Vis mer

Nasjonal støttegruppe etter flodbølgekatastrofen har blitt ledet av Chrisoph Wernersen og Trond Kalleberg. Begge var i Thailand under katastrofen, og har som pårørende og overlevende hjulpet hverandre gjennom vanskelige perioder.

- Vi vet at behovet for hjelp forsatt er veldig stort. Det spesielle nå er at stadig flere overlevende får problemer, sier Wernersen til Memo.

Han mener de viktigste hjelpetiltakene er samtalegrupper og mestringskurs. I tillegg sier han at mange har behov for å komme tilbake til Thailand.

Slutt

Men 1. juli er det slutt.

- Utgangspunktet var at gruppen skulle få bevilgninger til ett års drift. De ble bevilget 1,5 millioner kroner. Da støttegruppen ba om ny bevilgning til drift i 2006, fikk de beskjed om at ubenyttede midler fra 2005 kunne overføres til 2006. Dette utgjorde halvparten av det opprinnelige beløpet. Ingen andre støttegrupper har fått så store midler fra det offentlige, sier statssekretær Rigmor Aasrud.

Nå har Røde Kors i stedet fått innvilget penger til en 20 prosents stilling og ett møte i året for å diskutere støttegruppens erfaringer.

Aasrud forteller at Røde Kors nå er valgt som administrativ tilrettelegger fordi de er uavhengige og har stor erfaring med å håndtere kriser.

Men Wernersen tror ikke de kommer til å bli tatt på alvor.

- For oss ser dette ut til å bli en gratis lunsj i året og en takk-for-at-du-kom-seanse, sier han.

Slitsomt

Roger Helgeland har kjempet for å komme på beina igjen for å klare jobben og oppdragelsen av de to guttene sine.

«Jeg har gjort alt jeg kan for at de skal ha det så bra som mulig i tiden etter katastrofen. Og jeg er nå glad for at de klarer seg på skole og i barnehage. Men noen ganger kommer det plutselig spørsmål om mamma eller den stygge bølgen, og da må jeg prøve å svare etter fattig evne slik at de ikke skal bli så lei seg. En vanskelig oppgave når en selv er svært sliten», skriver han.

KATASTROFEBØLGE: Fiskelandsbyen Ban Namkhem ble så godt som jevnet med jorden.