- Ikke min feil at sønnen min ble torturist

Sjokkert mor i retten hører om tortur og drapsplanene.

MENER SØNNEN TRENGER HJELP: - Han havna i feil miljø, sier moren til en av de sju tenåringene som sammen med en 26-åring er tiltalt i tortursaken. Foto: Håkon Eikesdal
MENER SØNNEN TRENGER HJELP: - Han havna i feil miljø, sier moren til en av de sju tenåringene som sammen med en 26-åring er tiltalt i tortursaken. Foto: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| HAUGESUND (Dagbladet): De to første dagene i rettssaken i den såkalte tortursaken i Haugesund avslører et ungdomsmiljø preget av rotløshet, dop, kriminalitet, trusler og vold. Det kommer fram stadig flere rystende detaljer rundt torturen av en 16 år gammel gutt og voldtekten av hans 18 år gamle venninne i en rekkehusleilighet 3. desember i fjor. Svært få av foreldrene til de åtte tiltalte, flere av dem barnevernsbarn, er til stede i retten.

- Han er barnet mitt. En mor stiller alltid opp for sitt barn. Hvor er de andre foreldrene? spør moren (39) til én av de torturtiltalte (17).

- Får han hjelp?
- Hver eneste dag spør jeg meg: Hva kommer til å skje med sønnen min? Setter de ham i fengsel? Kommer han til å få behandling for rusproblemene sine? Kommer det til å gå bra med ham? Dette er tøft og vanskelig, sier moren til Dagbladet.

Hun er sjokkert etter to dager på tilhørerbenken.

I går fortalte én av de tiltalte hvordan ungdomsgjengen på et planleggingsmøte snakket om hvilke torturredskaper de skulle bruke, og hvordan det 16 år gamle offeret skulle mishandles til døde.

- Danset og lo
Den utpekte hovedmannen, en 26-åring, skal ha foreslått å grave ned liket på kirkegården i nabolaget. Det ble også fortalt hvordan tenåringene og den utpekte hovedmannen danset og lo til høy musikk, mens de torturerte 16-åringen en hel natt.

- Jeg er veldig sjokkert. Men jeg må være her, for å støtte sønnen min, så han ikke er redd. Han må vite at jeg er sammen med ham, og at han ikke bare er omgitt av advokater og fremmede som ikke kjenner ham. Han må kjenne varmen fra moren sin, sier 39-åringen.

Hun er fra Kosovo, har bodd i Norge i 20 år og har fem barn — hvorav tre sønner. Hun sier alle sønnene har vært involvert i kriminalitet. Hun syns norske gutter har det med å være tøffe i munnen, mens gutter fra Kosovo litt for raskt bruker neven.

TORTURERT: Scartkabelen ble brukt som pisk. Foto: Håkon Eikesdal
TORTURERT: Scartkabelen ble brukt som pisk. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Dårlig ungdomsmiljø
Ungdomsmiljøet i Haugesund betegner hun som dårlig, i hvert fall for de mest utsatte.

- De mangler noe å gjøre, og glir fort inn i galt miljø. De er mange, og du ser det på øynene deres. De er røde i øynene, trøtte og bruker rus.

- Mange vil tenke at foreldrene til disse ungdommene har sviktet?

- Ja, det virker som mange tenker slik. Men at sønnen min ble en torturist, er ikke min feil. Det var hans feil. Han havnet i feil miljø. Jeg har spurt ham mange ganger hvorfor han gjorde, som han gjorde. Han sier bare at han angrer. Og at han følte seg truet, sier moren.

- I alle år har jeg løpt etter sønnen min og forsøkt å hjelpe ham. Jeg har strevd mye, sier moren, som har ett håp for sønnen:

- Han sier at det er akkurat som han har ei bombe i hodet som snart kan eksplodere. Derfor trenger han ofte å røyke litt, så han får roet seg ned. Sønnen min trenger hjelp og behandling, og ikke bare fengsel, sier hun.