Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke min kidnapper som ble drept av NATO

Pål Refsdal avviser at den drepte Taliban-soldaten er hans kidnapper.

- IKKE MIN KIDNAPPER: Taliban-lederen som skal være drept i et NATO-angrep i Afghanistan er ikke Pål Refsdals kidnapper. 
Foto: Sigurd Fandago / Dagbladet
- IKKE MIN KIDNAPPER: Taliban-lederen som skal være drept i et NATO-angrep i Afghanistan er ikke Pål Refsdals kidnapper. Foto: Sigurd Fandago / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Tidligere i kveld meldte TV 2 at mannen som kidnappet frilansjournalisten Pål Refsdal skal være drept i et NATO-ledet luftangrep sent torsdag kveld.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er en opprørsleder i Taliban, en mann som blir kalt Dawran, og fire av hans menn drept i NATO-angrepet.

Overfor Dagbladet avviser Refsdal at den antatt drepte er hans kidnapper.

- Det var ikke Dawran som kidnappet meg, det var en mann som heter Omar, sier Refsdal til Dagbladet.

Han har tidligere utpekt Omar som kidnapperen overfor VG.

Hjalp Refsdal fri
Refsdal forteller at Dawran tvert i mot var mannen som garanterte for hans sikkerhet da nordmannen besøkte Taliban for første gang i oktober.

I tillegg var Dawran svært delaktig i arbeidet med å få satt Refsdal fri igjen da han var kidnappet, sier han.

Den erfarne men omstridte frilansjournalisten og tolken hans ble kidnappet 5. november. Dagen etter, klokka 13.10, ringte han med sin egen mobiltelefon til den norske ambassaden i Kabul og varslet om situasjonen. Etter ei intens uke der rundt 100 personer fra blant annet UD, politiet og Forsvaret var involvert i krisehåndteringen, ble Refsdal frigitt uskadd.

- Dawran var mer til hjelp enn til hinder for meg. Jeg vet at Dawran ringte Omar og ba om at jeg skulle bli sluppet fri, sier Refsdal.

- Voldsom respekt
Refsdal forteller at Dawran er en velrespektert mann i Taliban.

- Jeg har en voldsom respekt for ham, sier Refsdal.

- Det er ekstra beklagelig hvis medlemmer av familien hans er blitt drept.

Refsdal forteller at Taliban-lederen Dawran er 45 år gammel. Da nordmannen besøkte Taliban, møtte han, og filmet, Dawrans tre år gamle sønn og fem år gamle datter. Dawran har en stor familie og flere barn, forteller Refsdal.

Refsdal har i dag forsøkt å få kontakt med kjente i TV-kanalen al-Jazeera for å få bekreftet om Dawran er den drepte, men har ikke oppnådd kontakt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media