Klimatoppmøtet i Glasgow

- Ikke modige nok

Politikerne er ikke modige nok, og ligger bak næringslivet, mener Sintef-direktør Nils Røkke. Klimaminister Espen Barth Eide er helt enig.

FORNØYD: Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap, nummer to fra venstre) mener klimatoppmøtet i Glasgow er et stort steg i riktig retning. Her avbildet mellom forhandlingene i Glasgow. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORNØYD: Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap, nummer to fra venstre) mener klimatoppmøtet i Glasgow er et stort steg i riktig retning. Her avbildet mellom forhandlingene i Glasgow. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert

GLASGOW (Dagbladet): På klimatoppmøtet i Glasgow var det en salig blanding av aktivister, næringsliv, politikere, forhandlingsledere og FN-ansatte. Pene i tøyet gikk de målrettet inn og ut av møter. Lørdag kveld ble sluttavtalen klar: Men avtalen ble et kompromiss, der verdens forurensede kullbruk skal «fases ned» og ikke «fases ut», slik de fleste håpet på.

- Et kompromiss som reflekterer ulike interesser, motsetninger og tilstanden til den politiske viljen i verden i dag. Et viktig steg, men ikke nok, tvitret FN-sjef António Guterres.

- Ikke modige nok

Nettopp manglende politisk vilje var noe som ble hyppig diskutert under det to ukers lange klimatoppmøtet i Glasgow. «Næringslivet er mer offensive enn politikerne», var noe som stadig ble sagt.

- Dessverre er ikke politikerne våre modige nok. Regjeringen sier de har politikk for å få bukt med klimaendringene, men de tar ikke tøffe nok valg. Å skulle vinne neste valg blir viktigere, sier Nils Røkke, direktør for bærekraft i Sintef.

IKKE IMPONERT: Nils Røkke er bærekraftdirektør i Sintef og jobber for smartere klimaløsninger. Han mener norske politikere ikke er handlekraftige nok. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
IKKE IMPONERT: Nils Røkke er bærekraftdirektør i Sintef og jobber for smartere klimaløsninger. Han mener norske politikere ikke er handlekraftige nok. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Han er ikke imponert over den norske politiske debatten når det gjelder klimakrisa, og mener den ender opp i små diskusjoner om ører opp og ned når det gjelder bensin- og diesel - eller økende elektrisitetspriser.

- Det blir ganske smått - og skuffende - å diskutere pumpe- og strømpriser i ører. Vi vet alle at markedet ikke fikser klimakrisa på egen hånd. Politikerne må sette opp rammeverket, så kan industrien jobbe innenfor det, sier Røkke og legger til:

- Vi foreslår et taktskifte i forsknings- og innovasjonsinnsatsen i tråd med hva Det internasjonale energibyrået og Bill Gates sier, på fire-fem-gangaren. Det kan man sette i gang med nå.

- Burde vært flere

«Norge skal være en tydelig drivkraft i det videre arbeidet, gjennom aktivt internasjonalt samarbeid og tiltak som sikrer at vi kutter utslipp, skaper jobber og sørger for en rettferdig omstilling. Hjemme og ute», skrev statsminister Jonas Gahr Støre på sin Facebook-side etter at det ble klart at Glasgow-avtalen ble inngått i går kveld.

- Det er bra at det ble en avtale, men den er ikke god til å snu temperaturkurven ned til 1,5 grader, tror Røkke.

HEKTISK: Rundt 40 000 deltagere var inne på klimatoppmøtet i Glasgow. Næringsliv og forskning er mer klare for endring enn politikerne, som er avhengige av å bli valgt, mener bærekraftsjef i Sintef, Nils Røkke. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
HEKTISK: Rundt 40 000 deltagere var inne på klimatoppmøtet i Glasgow. Næringsliv og forskning er mer klare for endring enn politikerne, som er avhengige av å bli valgt, mener bærekraftsjef i Sintef, Nils Røkke. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Regjeringen Støre har lagt fram et budsjett som gir mindre CO₂-kutt enn forgjengeren.

- Klimakrisa er her. Det haster. Vi har ikke hundre år på oss - og vi må ha tatt drastiske utslippskutt innen 2030. Det er bare er ni år til. Vi har det veldig travelt og har ikke tid til å somle, sier Røkke.

Henger etter

Sintefs bærekraft-direktøren viser til at klimatiltak blir stadig dyrere å innføre, jo lenger en venter.

- Det trengs kraftfulle tiltak og næringsliv og forskning er klare til å gire om, sier Røkke og fortsetter:

- Vi etterlyser rammeverk og større klimasatsing, men politikerne henger etter. USA og en del andre land hadde mange ministere her i Glasgow. Det burde også Norge hatt sånn at de kunne ha startet samarbeid og en langt mer offensiv politikk her i Glasgow.

MANGLER VILJE: Den mexikansk-skotske professoren Olimpo Anaya-Lara mener verdens politikere er mer opptatt av å vinne valg enn å innføre klima-viktig politikk. - Corona-pandemien viste at de kan, når de vil. Nå begynner det å haste, sier han. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
MANGLER VILJE: Den mexikansk-skotske professoren Olimpo Anaya-Lara mener verdens politikere er mer opptatt av å vinne valg enn å innføre klima-viktig politikk. - Corona-pandemien viste at de kan, når de vil. Nå begynner det å haste, sier han. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Også den meksikansk-skotske professoren Olimpo Anaya-Lara er skuffet over verdens politikere.

- Pandemien har vist at regjeringer kan handle raskt, om de vil. Om vi skal redde kloden, må politikerne være mye modigere og strengere. Vi har kort tid på oss, sier Anaya-Lara, som er professor på Strathclyde-universitetet i Glasgow, men som også jobber på både Sintef og NTNU.

Barth Eide er enig

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide skjønner kritikken fra Sintef-direktøren.

- Jeg er enige i at næringslivet ligger foran politikken. Det har jeg ment i mange år. Nå har jo vi tenkt å gjøre noe med det. Vi har jo fortsatt bare styrt i fire uker, så vi får få litt tid på oss, sier Barth Eide til Dagbladet i Glasgow.

Han mener at «både norsk og internasjonalt næringsliv ligger i front».

- De ser at det 21. århundrets økonomi ligger i fornybare, sirkulære og bærekraftige løsninger. Politikken må komme etter slik at man lager rammevilkår sånn at det går enda litt fortere enn det næringslivet kan klare helt selv, sier han.

På spørsmål om hva den nye regjeringen skal gjøre annerledes enn Solberg-regjeringen, svarer han som følger.

- Vi kommer til å ha en mer aktiv og retningsgivende næringspolitikk på grønt skifte som både næringsminister, olje- energiminister, jeg og flere kommer til å drive med. Det blir litt av hovedforskjellen mellom vår regjering og den forrige, sier Barth Eide.

- USA har 13-14 ministere på plass her for å sikre samarbeid og avtaler. Sintef-Røkke mener dere burde ha vært mye mer aktive her i Glasgow?

- Nå har både statsminister Støre og utviklingsminister Tvinnereim og jeg vært her, så vi har jo i hvert fall vært tre, og vi er tungt engasjert på mange felt her, svarer Barth Eide.

Bla-bla-bla-møte

Den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg var også i Glasgow. Hun er ikke fornøyd med politikernes framforhandlede resultat.

«Bla, bla, bla. Den ordentlige jobben fortsetter her, utenfor disse hallene. Og vi vil aldri gi opp, noen gang», skrev Thunberg på sin Facebook-side etter toppmøtet.

IKKE FORNØYD: FN-sjef Antonio Guterres bønnfalt verdens ledere om å bli enige i Glasgow, hvor han er er omgitt av en rekke sikkerhetsvakter. - Dessverre var den kollektive politiske vilje ikke stor nok til å løse noen dype motsetninger. Vår skjøre planet henger i en tynn tråd, sa han etter vedtaket på klimatoppmøtet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
IKKE FORNØYD: FN-sjef Antonio Guterres bønnfalt verdens ledere om å bli enige i Glasgow, hvor han er er omgitt av en rekke sikkerhetsvakter. - Dessverre var den kollektive politiske vilje ikke stor nok til å løse noen dype motsetninger. Vår skjøre planet henger i en tynn tråd, sa han etter vedtaket på klimatoppmøtet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Klimatopp-presidenten, britiske Alok Sharma, sier at avtalen er «historisk, og ikke en fiasko».

- Vi kan nå 1,5 gradersmålet, vi fullførte Parisavtalen og har sikret finansiering til klimasårbare land, sier Sharma og legger til:

- Jeg tror vi kan si at vi er på vei mot at kull er noe som hører historien til.

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer