Karanteregler på hotell

Ikke møtt kjæresten på 241 dager

Mange fortviler over reglene for karantenehotell. Kjæresteparet Margot og Daniel har ikke sett hverandre på månedsvis, og gleder seg til å flytte sammen, men opplever informasjonen fra myndighetene som forvirrende.

FORVIRRET: Kjæresteparet Margot og Daniel synes det er vanskelig å forstå helsemyndighetenes innreiseregler. Foto: Privat
FORVIRRET: Kjæresteparet Margot og Daniel synes det er vanskelig å forstå helsemyndighetenes innreiseregler. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Det er ganske forvirrende og vanskelig å finne ut av hva som egentlig gjelder. Jeg har gledet meg utrolig mye til å få kjæresten hit, og vi har planlagt dette i månedsvis. Nå oppleves situasjonen og regelverket ganske uoversiktlig, sier Margot K. Birkeland til Dagbladet.

Hun og kjæresten Daniel Jakob Levin har ikke møtt hverandre fysisk siden 3. april - altså på over 241 dager.

Han skal etter planen flytte fra Australia til Norge 1. januar. I Queensland, der Levin holder til, har det ifølge 9News ikke blitt registrert nye smittetilfeller på godt over tre uker.

Paret har i hovedsak forholdt seg til informasjon fra UDI om regler for innreise og karantene. Det står det at «alle innreisende til Norge som ankommer fra røde land skal i karantene i 10 dager». Karantenen skal som en hovedregel gjennomføres på hotell. Det henvises til helsenorge.no for mer detaljert informasjon om regelverket.

Helsemyndighetene oppgir på sin side at pålegget om hotellkarantene også gjelder reisende fra land utenfor EØS/Schengen.

Har planlagt hytte-karantene

Birkeland og Levin bodde sammen i Australia da coronaviruset brøt ut. Da Birkelands lillebror ble rammet av kreft, flyttet hun hjem til Norge for å være med familien.

Paret har fått låne en fritidsbolig utenfor Bergen, der de har planlagt å oppholde seg i minst ti dager, og ønsker å ta alle forholdsregler for å unngå smitte i familien.

- Det har vært ganske mye for meg det siste året, så jeg vil veldig gjerne ha ham hos meg. Vi skal tilbake til et hus med en kreftpasient, så vi vet at vi må være forsiktige, men tanken på å sitte i samme land etter så lang tid og ikke kunne sees, føles veldig kjip, sier Birkeland.

Hun hadde mer enn gjerne betalt for et opphold på karantenehotell sammen med sin kjære, men det er ikke tillatt.

AVSTANDSFORHOLD: Daniel og Margot har måttet holde kontakten over Facetime under hele pandemien. Foto: Privat
AVSTANDSFORHOLD: Daniel og Margot har måttet holde kontakten over Facetime under hele pandemien. Foto: Privat Vis mer

Samtlige av smittetilfellene som har blitt oppdaget i Queensland de siste to månedene, har vært innreisende fra andre land eller regioner i Australia, ifølge Brisbane Times.

Det skal ikke ha blitt oppdaget et eneste lokalt tilfelle i perioden, på tross av omfattende testaktivitet. Regionen har praktisert strenge restriksjoner, deriblant hotellkarantene, for å få kontroll på smitten.

Levin måtte selv ta inn på karantenehotell, da han reiste fra Victoria til Brisbane for noen måneder siden. Han vil helst slippe å gjøre det samme i Norge.

- Må jeg, så må jeg, men jeg vil heller være på hytta med kjæresten om jeg kan, sier han.

Australieren synes regelverket i Norge virker uklart, og omtaler situasjonen som «merkelig».

- Vi sjekker myndighetenes nettsider ofte for å se etter oppdateringer. Det er mye «retningslinjer» og «anbefalinger». Det virker som det finnes en del gråsoner, så det er litt forvirrende å finne ut hva jeg kan og ikke kan. I Australia har det vært veldig tydelig, der er det ikke like mange ukjente faktorer.

Regnes som røde områder

Så hva sier helsemyndighetene? Helsedirektoratet oppklarer: Det gjøres ikke forskjell på høy og lav smitte utenfor Schengen/EØS. Disse landene følger samme råd og regler som røde områder i Schengen/EØS.

Ifølge Aftenposten har ikke FHI prioritert å finne og dele informasjon om smittesituasjonen utenfor EØS- og Schengen-området, da rådet for nordmenn uansett er å unngå reiser som ikke er strengt nødvendige til disse landene.

- Det har lenge vært slik at alle som kommer fra røde land skal ha innreisekarantene. Ordningen med karantenehotell endrer ikke dette, skriver statssekretær Lars Jacob Hiim i Justisdepartementet i en e-post til Dagbladet.

Han har stor forståelse for at mange opplever ordningen som krevende, men påpeker at vi befinner oss i en situasjon som krever sterke tiltak.

Departementet ønsker ikke å kommentere enkelttilfeller, men svarer på et generelt grunnlag.

- Svært mange land er nå i rødt, og utviklingen i Norge er ikke god. Vi ser at importsmitte utgjør en stor del av smitteutviklingen i Norge. Dessverre viser erfaringene at det ikke holder å gjennomføre karantenetida i private hjem og andre steder hvor det er vanskelig å holde avstand, skriver han.

Når det gjelder informasjonen på UDIs hjemmesider, påpeker Hiim at denne viser til hovedregelen, samt hvor man finner mer utdypende informasjon om reglene.

- Myndighetene vurderer fortløpende om informasjon om corona er enkelt å finne og lett å forstå, det er viktig for oss.

Ingen kan tvinges

Ordningen med karantenehotell har vært hyppig debattert den siste tida - både i mediene og i åpne Facebook-grupper.

Forskriften ble innført 5. november. Den bestemmer at alle som ankommer Norge fra utlandet, skal gjennomføre karantenen på karantenehotell. Personer som er bosatt eller eier bolig i Norge, arbeidere der arbeidsgiver sørger for karanteneopphold og norske studenter i ett av de nordiske landene, er unntatt fra plikten.

I en kronikk i Aftenposten har jusprofessor Hans Petter Graver stilt en rekke kritiske spørsmål ved myndighetenes vurderinger i tilknytning til den raskt innførte forskriften, der han påpeker at «ingen kan tvinges til å oppholde seg på karantenehotell».

Det framgår av forskriften at du kan risikere en bot om du nekter. Denne kan imidlertid klages inn til en domstol. Kan du dokumentere at et eventuelt opphold er «uforholdsmessig», vil du ikke bli straffet for å dra til egen bolig, forklarer Graver overfor samme avis.

Statssekretær Hiim opplyste tidligere denne uka til NRK at Justisdepartementet jobber med en ny forskrift etter reaksjonene som har kommet rundt ordningen, som skulle sendes på høring i løpet av uka. Målet er en rask avklaring, men det er foreløpig usikkert om det kommer noen endringer før jul.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer