Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke mulig å få tak i mer sneglemiddel

Norske hageeiere vasser i slimete brunskogsnegler. Det effektive middelet Nemaslug er utsolgt fra leverandøren.

PLAGEÅNDER: Sekretær Henry Tendenes i Hageselskapet i Rogaland har plukket minst tusen brunskogsnegler i Hagen sin i sommer. - Jeg har stor tro på at det er effektivt å bekjempe dem med Nemaslug, men nå er middelet dessverre utsolgt fra leverandløren, sier han. Foto: Henry Tendenes
PLAGEÅNDER: Sekretær Henry Tendenes i Hageselskapet i Rogaland har plukket minst tusen brunskogsnegler i Hagen sin i sommer. - Jeg har stor tro på at det er effektivt å bekjempe dem med Nemaslug, men nå er middelet dessverre utsolgt fra leverandløren, sier han. Foto: Henry Tendenes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Sliter du med snegleinvasjon i hagen? Vi vil gjerne ha dine historier, bilder og videoer. Send til 2400@db.no.

(Dagbladet): Dagbladet har den siste tida vært i kontakt med en rekke fortvilte mennesker rundt om i landet som melder om kraftig inntog av plante- og blomsterspisende brunskogsnegler i hagene deres denne sommeren.

Svært mange plukker tusenvis av slimete plageånder hver uke i et desperat forsøk på å redde hagegleden.

For brunskogsneglen har ikke fått tilnavnet «mordersneglen» uten grunn.

Bøttene fulle Ina Skjold Lexau (35) i Bergen har plukket tre bøtter fulle på mindre enn ei uke.

EKSPERT: Professor på Universitetet for miljø- og biovitenskap og Bioforsk, Arild Andersen, bekrefter at det er flere brunskogsnegler i år enn de foregående somrene. Vær oppmerksom på at sneglene på bildet ikke er brunskogsnegler.
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
EKSPERT: Professor på Universitetet for miljø- og biovitenskap og Bioforsk, Arild Andersen, bekrefter at det er flere brunskogsnegler i år enn de foregående somrene. Vær oppmerksom på at sneglene på bildet ikke er brunskogsnegler. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Jeg kunne funnet mange flere, men får så vondt i ryggen av å gå krokrygget og lete. HJELP!!!

- Det er helt fortvilende. Jeg orker knapt bevege meg rundt i den store, koselige hagen vår lenger. Mengden av brunsnegler har tatt helt av, og det finnes ikke lenger noen andre typer snegler her hos oss, uttalte Lexau til Dagbladet i går.

- Det virker At sneglemiddelet Nemaslug er utsolgt fra importfirmaet L.O.G. AS og umulig å få tak på før neste sesong, gjør ikke situasjonen lysere.

For da er man et biologisk våpen fattigere i kampen mot sneglene, bestående av nematoder, små mikroorganismer, ja faktisk en mikroskopisk rundorm, en parasitt, som trives i samme fuktige miljø som sneglene. Denne parasitten dreper snegler.

De døde sneglene klippes i to og legges ut i hagen igjen. Brunsneglene er kannibaler, og vil derfor spise de døde sneglene. På den måten blir de også smittet av dødsparasitten, som forøvrig ikke er giftig og som ikke gjør skade på noen andre organismer.

ANGREPET: Ina Skjold Lexau (35) i Bergen plukker bøttevis med brunsnegler. Foto: Privat
ANGREPET: Ina Skjold Lexau (35) i Bergen plukker bøttevis med brunsnegler. Foto: Privat Vis mer

- Vi har hatt enormt med snegler, og kunne plukke mer enn 1000 på et par timer. Flere naboer gikk sammen om å bruke Nemaslug. Det virker. Nå er det bare en snegle her og der igjen. Kjempedeilig! sier Rita Hovind.

- Vi anbefaler at folk går sammen om å bruke Nemaslug, slik disse naboene har gjort, sier Arild Andersen, professor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap og forsker ved Bioforsk Plantehelse.

Andersen påpeker at Nemaslug er mest effektivt når plantene er små. Derfor er mai og september de beste månedene å bruke dette middelet.

Utsolgt Men de som nå har hagen full med brunskogsnegler må altså vente til neste år for å kunne ta middelet i bruk.

- Vi har aldri solgt så mye som i år, og det er ikke mulig å få tak i mer Nemaslug denne sommeren. Det er snakk om åtte ukers produksjonstid pluss transport fra Nederland, sier administrerende direktør Vidar Karstein Thorsvik i L.O.G AS til Dagbladet.

Han er på ferie, og kan derfor ikke tallfeste omsetningen av det populære sneglemiddelet som L.O.G selger til Plantasjen og andre hagesentre og gartnerier.

- Men at det er gått fire, fem ganger så mye av det i år enn tidligere, er nok reellt. Det har vært fullt trøkk hele sommeren, sier Thorsvik.

- Effektivt Denne uka gikk Sørum kommune aktivt ut på sin hjemmeside og oppfordret befolkningen til felles kamp mot brunskogsneglene. Kommunen beklager at Nemaslug ikke er å få tak i.

- Vi hadde håpet at folk kunne kommet til oss med snegler, å få dyppet dem i middelet, slik de har gjort i Øland kommune, men forhandlerne er dessverre tomme for middelet. Nemaslug virker å være det mest effektive middelet mot sneglene, sier kommunegartner Ragnhild Melle i Sørum kommune til Dagbladet.

- På grunn av den milde vinteren, er det flere brunskogsnegler i år enn de to foregående somrene, sier Arild Andersen.

• Sliter du med snegleinvasjon i hagen? Vi vil gjerne ha dine historier, bilder og videoer. Send til 2400@db.no.

ØDELEGGER: Brunskogsneglene, også kalt «mordersneglene» kan ødelegge en hage med sin voldsomme appetitt. Foto: Henry Tendenes
ØDELEGGER: Brunskogsneglene, også kalt «mordersneglene» kan ødelegge en hage med sin voldsomme appetitt. Foto: Henry Tendenes Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media