Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke mulig å forstå

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): Ett bilde fra de to siste dagers begivenheter har spesielt festet seg hos meg: To foreldrepar som rømmer sine hjem, mens politiets teknikere åpner skuffer og skap på jakt etter ting som kan knytte sønnene deres til voldtektene og drapene på to 8 og 10 år gamle piker.

  • I nesten fire måneder har hele Kristiansand og halve Norge grublet på hva slags menneske eller mennesker som på en vakker sommerdag kunne voldta og drepe to uskyldige småjenter, møysommelig skjule likene, og holde på den grusomme hemmeligheten i nesten fire måneder. Så var det sønnene til to vanlige familier i et idyllisk boligstrøk, ifølge politiets siktelser og den ene guttens forklaring.
  • Etter drapene på Lena og Stine Sofie gikk de hjem og dusjet, kanskje inn på gutterommet og fant seg rene klær, før en av dem gikk for å sitte barnevakt, ifølge 19-åringen. Så gikk sommeren. Foreldrene ble like overrasket som naboer og kolleger da de to onsdag ble arrestert og politiet kom for å lete etter kniver på gutterommet og i kjøkkenskuffene. Hvordan er det mulig?
  • Han var veldig grei å ha med å gjøre, forteller den enes sjef. Han var snill og hjalp meg med å måke snø, forteller den andres nabo. Drapsmenn er ikke uhyrer eller monstre. De har ingen ytre kjennetegn som identifiserer dem og gjør det mulig for samfunnet å hindre dem i å begå drap.
  • Av det lille vi vet så langt, kan det se det ut til at de to har trekk som er karakteristiske for en del draps- og voldsdømte. De kan virke umodne og barnslige, de har vært sosialt isolerte, har litt spesielle interesser, og den ene, eller kanskje begge, har vist aggressive tendenser og ustabil oppførsel. Men denne beskrivelsen passer på ganske mange unge menn. Og de to som nå sitter i hver sin varektscelle i Kristiansand og Arendal fungerte normalt og godt på flere av livets arenaer.
  • Akkurat så innfløkt er menneskets sinn og atferd.
  • Kanskje var det vennskapet mellom de to som ble deres bane og som førte til Lena og Stine Sofies brutale død. Kanskje er et litt sært, lukket fellesskap og et ulikeverdig forhold mellom to skadeskutte sjeler en viktig brikke i puslespillet som forklarer begivenhetenes gang den forsommerkvelden som endte så tragisk. Kanskje er ikke gåten hvordan to mennesker kan begå slike grusomme handlinger sammen, og etterpå holde på hemmeligheten. Kanskje er tvert imot litt av svaret på gåten at de to var sammen om det.
  • Når 19-åringen og 21-åringen i ukene framover skal forklare seg for politiet og advokatene forberede sitt forsvar, kommer forholdet mellom de to unge guttene til å stå sentralt. Det fikk vi et varsel om i går. 21-åringen har forklart at han var i Baneheia sammen med kameraten, men at han forlot denne før noe drap ble begått. 19-åringen har innrømmet å ha drept en av jentene, men bare det. Og ifølge 19-åringens forsvarer, Ben Fegran, er hans klient den underlegne i vennskapsforholdet, som har følt seg dominert av kameraten.
  • Hjemme på Eg grubler trolig to fortvilte foreldrepar over sønnenes vennskapsforhold. Og venter på at avhørene skal komme så langt at de får lov å besøke guttene sine i fengselet.