- Ikke mulig å overvåke SMK

Trafikken er kryptert.

KRYPTERT: Datatrafikken på SMKs kontor er ifølge Forsvarsdepartementet umulig å overvåke fordi den er kryptert. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX .
KRYPTERT: Datatrafikken på SMKs kontor er ifølge Forsvarsdepartementet umulig å overvåke fordi den er kryptert. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet):  Forsvarets Sikkerhetstjeneste (FOST) kan ikke ha overvåket Statsministerens Kontor, melder Forsvarsdepartementet ifølge NTB.

- Ikke teknisk mulig
Så langt Forsvarsdepartementet kjenner til, er det ikke teknisk mulig å overvåke trafikken på datalinjen mellom Forsvarsdepartementet og Statsministerens kontor. Denne er kryptert. Det betyr at FOST ikke kan ha overvåket SMK.
skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

- Hvis man har en kryptert forbindelse så er det ikke mulig å overvåke linjen. Man kan se at det er trafikk der, men ikke innholdet. For å se innholdet trenger man da en krypteringsnøkkel, bekrefter leder i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Tore Larsen Orderløkken overfor Dagbladet.no.

Selv å hacke seg inn på datatrafikkinnholdet vil være svært krevende, mener han.

Kripos ønsker verken å bekrefte eller avkrefte opplysningene fra Forsvarsdepartementet.

- Vi er fortsatt der at vi ikke vil kommentere detaljer i etterforskningen, sier politijurist i Kripos Håvard Kampen til Dagbladet.

Siktet i ti dager
FOST har vært siktet i ti dager for ulovlig overvåking. Politiet etterforsker fortsatt om det kan ha vært tilfeller av ulovlig overvåking at datatrafikken i Regjeringskvartalet og av Slottet.

Først onsdag sprakk nyheten om at de var under politietterforskning, og fram til i dag har ikke etterforskerne villet bekrefte hva siktelsen går ut på.

- De er siktet etter straffelovens paragraf 145, 2. ledd, får nå Dagbladet opplyst.

Den aktuelle lovbestemmelsen har følgende ordlyd.

«Den som uberettiget skaffer seg adgang til data eller programutrustning som er lagret eller som overføres ved elektroniske eller andre tekniske hjelpemidler.» (...) «straffes med bøter eller med fengsel inntil 6 måneder eller begge deler.»

Ransakingen på Jørstadmoen skjedde etter at Oslo tingrett ga grønt lys.