Megler Hans Houeland, måtte nylig møte i retten. Foto: Eivind Yggeseth
Megler Hans Houeland, måtte nylig møte i retten. Foto: Eivind YggesethVis mer

-Ikke mulig å tape

Stjernemeglere måtte møte i retten anklaget for pliktforsømmelse:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital): – Jeg har full tillit til det norske rettssystemet. Dette vinner vi så det synger etter. Jeg kan ikke skjønne at det skal være mulig å tape i en sak som denne, sier eiendomsmegler Hans Houeland til Kapital.

Sammen med flere tidligere meglere ved nå konkursrammede Eklund Oslo New York måtte han nylig møte i retten anklaget for pliktforsømmelse i forbindelse med at Villa Fredly, barndomshjemmet til Fred. Olsen, ble solgt for 50 millioner kroner i fjor.

Konkursboet etter Eklund Oslo New York er saksøkt av et eiendomsselskap som opererte som mellomledd i salgsprosessen. Selskapet krever å få tilbake deler av meglerhonoraret de betalte til Eklund Oslo New York fordi salget av Villa Fredly ble omtalt i Finansavisen selv om oppdraget var underlagt full diskresjon. Blant annet mener saksøker at meglerne var Finansavisens kilde, og at det foreligger brudd på den alminnelige taushetsplikten i eiendomsmeglingsloven ved at meglerne bidro til saken i Finansavisen. I tillegg mener de at meglerfirmaet brøt sin omsorgsplikt ettersom de unnlot å kontakte oppdragsgiver og informere om avisartikkelen som ville komme.

På bakgrunn av dette krever saksøker at vederlaget for eiendomsmegleroppdraget settes ned med et beløp fastsatt av retten oppad begrenset til 625.000 kroner, hvilket etter det Kapital erfarer er om lag halvparten av meglerhonoraret partene opprinnelig ble enige om.

Tidligere Eklund Oslo New York nekter på sin side å ha vært Finansavisens kilde, og mener dessuten at de opplysningene som fremkommer i artikkelen ikke er omfattet av taushetsplikten. Videre fremholder saksøkte at et eventuelt brudd på taushetsplikten har skjedd etter at oppdraget var fullført, med vellykket resultat.

– Eklund Oslo New York hadde som en policy å legge seg svært høyt når det gjaldt provisjon. De la seg betydelig over markedspris, og da forventer man førsteklasses kvalitet og at alt går på skinner. Det har ikke vært tilfellet her, og derfor er det fremsatt et krav om at vederlaget til megler nedsettes til 500.000 kroner pluss moms, som er det oppdragsgiver opplever som markedspris for dette oppdraget feilfritt utført, sier advokat Harald Strømstad i Advokatfirma DLA Piper Norway, som representerer saksøker til Kapital.

Hans Houeland ønsker ikke å utdype saken overfor Kapital, men kommer med følgende uttalelse:

– Jeg vil ikke kommentere kundeforhold på denne måten. På generelt grunnlag kan jeg likevel si at folk som driver en business som går ut på å lure andre mennesker i mitt hode er kjeltringer.

– Og hva legger du i det?

– Nei. La meg si det sånn at du kan bruke det i den sammenhengen du ønsker, svarer han.

Advokat Strømstad ønsker ikke å kommentere Houelands generelle uttalelse.

Dommen er forventet å falle i disse dager.

Flere økonominyheter:

Tror den norske kronen vil svekke seg
Aksjene de unge sparer i