Ikke munn- og klovsyke i Danmark

Danskene puster ut: Testresultatene av munn- og klovsyke er negative. I Nederland er det i dag bekreftet to nye tilfeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danskene kan foreløpig puste lettet ut: Det danske Fødevaredirektoratet sier at resultatene har redusert risikoen for at det er et utbrudd av munn- og klovsyke i Danmark.

De endelige testene kommer fredag.

Danmark har ikke hatt utbrudd av munn- og klovsyke siden begynnelsen av 1980-tallet.

Nederlandske myndigheter hadde ingen gladmeldinger å komme med i dag. De bekreftet to nye tilfeller av munn- og klovsyke i Nederland.

Dermed har det i alt blitt bekreftet sju tilfeller av sykdommen i landet. Alle gårdene som er berørt ligger i samme område. De to nye utbruddene er i tettstedene Tongeren og Terwolde.

Det nederlandske landbruksdepartementet sa forrige uke at det opprinnelige utbruddet kunne spores til kyr som er blitt fraktet fra Irland via Mayenne i Frankrike, der det første utbruddet på kontinentet ble oppdaget.

Turistsvikt

I Storbritannia vekker epidemien stadig større bekymring. Det er ikke bare landbruket som rammes, men også i økende grad reiselivsnæringen.

Statsminister Tony Blair fant det påkrevet å rykke ut med forsikringer om at Storbritannia verken er stengt for forretningsmenn eller turister. Påsken står for døra, og deretter sommeren, som er høysesong for turismen i landet.

Britene frykter at titusenvis av utlendinger blir skremt av TV-bildene av brennende kadavre og massegraver, og skilt der det står «Adgang forbudt» med store bokstaver. Britene selv skyr landsbygda, etter oppfordring fra myndighetene.

- Vi er nødt til å få fram budskapet om at landet er åpent for business, sa Blair i et møte i det britiske handelskammeret.

Onsdag fikk slakterkorpset forsterkninger av sju militære, som skulle hjelpe til å fylle en massegrav i Cumbria, der en halv million sauer skal begraves. Totalt er det til nå slaktet 423.000 dyr, mens 270.000 venter på å få skuddet i nakken.

Sjeldne dyr

Til og med eksotiske dyr som amerikansk bison, lamaer og en tibetansk jakokse må bøte med livet, selv om de ikke har symptomer på sykdommen. Grunnen er at de befinner seg nær et smitteområde i Gloucester.

Dyreparken Cattle County Adventure Park i Berkeley rammes hardt av tiltakene. Den populære parken har hatt rundt 1.000 besøkende daglig i sesongen. Tony Cullimore som har bygd opp parken fra grunnen, må se sitt livsverk bli rasert.

- Flere av dyra er uerstattelige. Det skjærer meg i hjertet å se dem dø, sier Cullimore til avisen The Times.

(NTB)