Ikke mye å klappe for

President George W. Bush har varslet store kutt i amerikanernes helsevesen. Men bevilgningene til forsvaret vil han øke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svimlende 2,77 billioner dollar, eller 20 000 milliarder kroner. Så stort er budsjettet den amerikanske presidenten la fram i går.

Samtidig er underskuddet historisk stort. Ifølge anslagene fra Bush` eget budsjettkontor, ligger rekordunderskuddet an til å bli på 423 milliarder dollar - eller 2900 milliarder kroner.

Mange av kuttene som ble presentert rammer helsevesenet.

Trolig ligger det an til et kutt på 36 milliarder dollar bare i helseprogrammet Medicare de neste fem åra.

Årsaken er at den store «fredsgenerasjonen» er blitt eldre, og koster helsevesenet mye.

Ifølge Det hvite hus er økningen i helseprogrammet Medicare ikke bærekraftig.

-  Når det gjelder sosial sikkerhet og Medicare, så vil vi ikke kutte i Medicare, men vi må sakke på veksten, og dette budsjettet begynner å gjøre nettopp det, sa Bushs budsjettsjef Joshua Bolten i går.

I første rekke vil at han at veksten i pengestrømmen til sykehus skal bli mindre, og at utbetalingene til sykehjem blir frosset, melder Reuters.

 NY MANN:  Den nye sentralbanksjefen Ben Bernake blir tatt i ed og gratuleres av visesentralbanksjef Roger W. Fergusson i en seremoni i Washington i går. President George W. Bush applauderer innsettelsen. Foto: Scanpix
NY MANN: Den nye sentralbanksjefen Ben Bernake blir tatt i ed og gratuleres av visesentralbanksjef Roger W. Fergusson i en seremoni i Washington i går. President George W. Bush applauderer innsettelsen. Foto: Scanpix Vis mer

Derimot vil presidenten øke posten til forsvar av landet. -  Min regjering har fokusert nasjonens ressurser på vår høyeste prioritet: å forsvare våre innbyggere og vårt fedreland. I samarbeid med Kongressen har vi gitt våre menn og kvinner ved fronten i krigen mot terror de pengene de trenger for å bekjempe fienden og finne og ødelegge terroristangrep, sa Bush.

Forsvarsbudsjettet vil øke med sju eller åtte prosent dersom forslaget blir vedtatt. I dette ligger også 50 milliarder kroner til å dekke kostnadene til krigen i Irak og Afghanistan.