Ikke én kunde på to år

BETLEHEM: Familien til fembarnsfaren David Mansour (35) og sju andre familier er helt avhengige av sin lille suvenirbutikk i Betlehem for å leve. Men uten kunder - ingen penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Foran hele verdens øyne kjemper palestinerne for å overleve, sier Terje Rød-Larsen, FNs spesialutsending i Midtøsten.

I går la han fram en FN-rapport som viser at 70 prosent av palestinerne i Gaza lever under fattigdomsgrensa, det vil si at de må klare seg på under to dollar dagen. På Vestbredden lever 55 prosent under todollargrensa, og arbeidsløsheten skyter i været.

Nå frykter Rød-Larsen en humanitær katastrofe blant palestinerne.

Gjeldstynget

Denne uka besøkte nordmannen Betlehem, hvor han blant annet møtte fembarnsfaren David Mansour. Han så en rekke stengte butikker, arbeidsløse mennesker som gikk rundt i gatene uten mål og mening.

Tidligere har 75 prosent av folks inntektsgrunnlag i Betlehem vært turisme. Nå er det ikke lenger turister i den historiske byen.

- Jeg har ikke hatt én kunde på to år, så jeg har ingen inntekt. Grunnen til at vi klarer oss er matutdelinger fra FN og litt penger fra en familie som bor i Miami, sier Mansour.

De siste to åra har han og de sju andre familiene som har butikken, ikke betalt husleie for butikken. De har heller ikke penger til å betale for at barna deres skal gå på skole.

- Jeg har minst 10000 dollar i gjeld på butikkleia. Den må jeg betale hvis vi noen gang kommer oss ut av det uføret vi lever i nå. For å være helt ærlig, det eneste jeg ønsker er å dra herfra. Jeg har ikke lenger noe håp om at det skal gå bra, sukker fembarnsfaren.

Prekær situasjon

FN-rapporten blir først helt ferdiggjort om rundt to uker, men Terje Rød-Larsen ville fortelle verden om de dystre tallene allerede i går fordi situasjonen for palestinerne er så prekær.

- Da jeg var i Betlehem, sa en mann følgende til meg da han hørte at jeg jobber i FN: «Vi trenger ikke disse boksene med mat fra FN. Vi vil ha kunder.» Denne enkle uttalelsen er et bilde på hele den palestinske økonomien. Den vil ikke ha hjelp, den trenger handel, sier Rød-Larsen.

Men så lenge israelerne stenger palestinerne inne i sine byer og hjem, vil økonomien bare forverres.

- Jeg er meget bekymret over arbeidsløshetstallene, fattigdommen og inntektstapet. Men jeg er ikke overrasket, på grunn av jerngrepet Israel har på Vestbredden, sier Rød-Larsen.

Mens det normalt tar 15 minutter å kjøre fra Jerusalem til Betlehem, brukte Dagbladet i går nærmere halvannen time på å nå byen. Veiene er ødelagt etter at israelerne var inne i byen tidligere i år. Og der de ikke er ødelagt, står sjekkposter med soldater som ikke slipper bilene inn i byen.

- I lys av de problemene den palestinske sivilbefolkningen står overfor, vil jeg møte framtredende israelske tjenestemenn de nærmeste dagene og be dem revurdere sikkerhetstiltakene. Uten hjelp utenfra vil økonomien og samfunnet kollapse. Foran verdens øyne vil den palestinske befolkningen kjempe for å overleve, gjentar Rød-Larsen.

FABRIKKEN LAGT DØD: For to år siden jobbet 31 mennesker i fabrikken som ligger i kjelleren til David Mansour. Nå er de alle arbeidsløse. Igjen står utallige uferdige Betlehems-krybber av oliventre, dekket av støv og spindelvev. Butikken hans er åpen, men helt uten kunder.