- Ikke nærmere løsning

Sommeren kan bli tørr: Det er stor fare for at bryggerinæringen rammes av streik i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er få av oss som har unngått å legge merke til de mange streikene i øyeblikket. På grunn av journaliststreiken er det ikke mange aviser å få tak i, og transportarbeiderstreiken har rensket butikkhyller for egg, ost og dopapir.

Nå ser det også ut til å gå mot tomme øl- og brushyller i butikkene.

- Ikke nærmere

Meklingen mellom Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeider-forbund (NNN) og arbeidsgiversiden Næringsmiddelbedriftenes Landsforening (NBL) startet tidligere i dag, og partene sitter nå ved Riksmeglingsmannens forhandlingsbord.

Meklingsfristen går ut ved midnatt, og partene står fortsatt langt fra hverandre. Ifølge NNN er det stor fare for bryggeristreik.

- Vi er overhodet ikke nærmere en løsning, sier NNN-nestleder Johnny Hagen til Dagbladet.no klokka 21.45 i kveld.

Hagen var da på vei inn til videre forhandlinger under ledelse av meklingsmann Siri Berg Paulsen. Dersom partene ikke kommer til enighet i natt, vil all produksjon, lagerdrift og utkjøring av øl og brus fra alle landets bryggerier stanse fra og med i morgen. Det betyr at kranene i blant andre Ringnes, Hansa Borg, Grans Bryggerier, Macks Ølbryggeri og Trio Bryggeri skrus igjen.

- Det er ingen bevegelse i meklingen foreløpig, og dermed stor streikefare. Vi håper fortsatt at arbeidsgiversida vil komme oss i møte, men det er ingen signaler som tyder på dette foreløpig, sa Hagen til Dagbladet.no tidligere i ettermiddag.

Tomme ølhyller?

Tidligere i dag meldte Avisa.no, de streikende journalistenes avis, at butikkene trolig vil gå tomme for brus og øl i løpet av få dager dersom bryggerinæringen rammes av streik.

- Det er ingen tvil om at butikkhyllene vil gå tomme i løpet av ganske få dager hvis det ender med streik. Med mange fridager og varmt vær fremover, er ølkonsumet normalt ganske stort, sier administrerende direktør Per-Erik Burud i Kiwi Norge til avisa.

Lønn og ansettelser

Ved siden av krav om høyere lønn, er partene også uenige om innleie av arbeidskraft.

- De bryggeriansatte vil ha større påvirkningsmulighet når bedriftene tar inn midlertidig arbeidskraft. Dette gjelder antallet arbeidere og varighet, sier Jonny Hagen i NNN til NRK.

NNN vil ta ut samtlige av sine 2000 medlemmer i en eventuell streik.