Erna Solberg brøt corona-regel

- Ikke noe å hyle om

Eier av restauranten der Erna Solberg og familien brøt smittevernreglene, synes saken er blåst ut av proporsjon.

- ROMSLIG: Berit Kongsvik, en av eierne av Hallingstuene, sier det var god avstand mellom gjestene i selskapet. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet
- ROMSLIG: Berit Kongsvik, en av eierne av Hallingstuene, sier det var god avstand mellom gjestene i selskapet. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er tullete, og blåst opp til store greier som ikke har noe med virkeligheten å gjøre. Det er ikke noe å hyle om, sier Berit Kongsvik til Dagbladet.

Hun utdyper:

- Det er helt tåpelig. Hun var med familien, og satt i et lokale med plass til opptil 40 personer, med familier som var sammen. Det var gode bord med god avstand.

BEÆRET: Berit Kongsvik og ektemannen Frode Aga er beæret over at statsministeren valgte deres restaurant da hun skulle feire 60-årsdagen sin. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet
BEÆRET: Berit Kongsvik og ektemannen Frode Aga er beæret over at statsministeren valgte deres restaurant da hun skulle feire 60-årsdagen sin. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

Regelbrudd

Sammen med ektemannen Frode Aga har Kongsvik drevet Hallingstuene restaurant i Geilo sentrum i over 30 år. Det var nettopp her 13 medlemmer fra statsminister Erna Solbergs familie var samlet i vinterferien, i anledning hennes 60-årsdag.

Problemet er at de nasjonale smittevernreglene forbyr mer enn ti personer å samles i «privat sammenkomst på offentlig sted eller i leid/lånt lokale» innendørs.

Statsministeren - som ikke selv var til stede under middagen på grunn av legebesøk, men som neste dag møtte familiedelegasjonen i statsministerens leilighet - med til sammen 14 til stede - har lagt seg paddeflat.

Statsminister Erna Solberg beklager etter at hun brøt smittevernreglene i sitt eget 60-årslag. Vis mer

- Vi skulle ikke hatt det sånn, og jeg burde stoppet det. Jeg gjorde ikke det, og kan bare si beklager, uttalte hun tidligere i kveld til Dagbladet.

- Ille å unnlate tre

Hallingstuene-eier Kongsvik er helt klar på hva hun tenker om at saken nå er blitt en stor mediebegivenhet der kritikken mot statsministerens framferd regelrett hagler.

- Jeg synes ikke det er noe å blåse opp. Man vil jo ha med sine nærmeste, og da er det ille å unnlate tre stykker når man er i samme familie, sier hun.

- Hva tenker du om at restauranten også kan være ansvarlig for regelbruddet?

- Vi tenkte ikke at det skulle bli sånn. Vi tenkte at statsministeren blir 60 år, og da er det hyggelig at hun kommer til oss. Om man er ti eller tre, slik det var her, spiller ikke så stor rolle i et så stort lokale, som jo har plass til 40 gjester.

- Kan være straffbart

Jussprofessor Hans F. Marthinussen mener statsministeren kan holdes strafferettslig ansvarlig for å ha brutt covid-forskriften.

- RIPE: Politisk redaktør og kommentator i Dagbladet, Geir Ramnefjell, om statsministerens brudd på smittevernreglene. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV Vis mer

- Hun er øverste ansvarlig og setter reglene, og i tillegg har gitt pekefingrer under pressekonferansene. At hun ikke greier selv å vite hva som er de straffesanksjonerte reglene er sjokkerende, sier han til Dagbladet.

Også Bent Høie, helseminister fra Solbergs eget parti, må konstatere at saken er uheldig og kan ødelegge dugnadsånden.

- Det er ikke bra, det statsministeren gjorde. Vi som er ansvarlig for å lage reglene må også følge dem, det er svært viktig, uttalte Høie tidligere i kveld til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer