<strong>VARIG HUKOMMELSESTAP:</strong> Etter elektrosjokkbehandling mot depresjon, kunne ikke Steinar Hestad (53) en gang huske noe fra dagen han giftet seg med Monica Ørbakk Hestad (40). Foto: Bjørn Langsem
VARIG HUKOMMELSESTAP: Etter elektrosjokkbehandling mot depresjon, kunne ikke Steinar Hestad (53) en gang huske noe fra dagen han giftet seg med Monica Ørbakk Hestad (40). Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Ikke noe å si for retten om elektrosjokk har slettet alle Steinars minner: Får uansett ikke erstatning fra staten

Steinar Hestad (53) husker ikke oppveksten til sine egne barn. Nådde ikke fram med søksmål mot staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en fersk dom hevder Oslo tingrett at det var faglig forsvarlig av sykehuset å behandle Steinar Hestads depresjonsplager med elektrosjokk (ECT).

Dermed trenger ikke retten engang å vurdere om behandlingen er årsaken til at han i dag lider av voldsom hodepine og ikke husker oppveksten til sine egne barn. Han har da uansett ikke krav på pasientskadeerstatning.

4. mai i år skrev Dagbladet at 53-åringen ikke kan huske at han giftet seg med kona Monica Ørbakk Hestad (40). Oppveksten til barna er også slettet fra minnet.

- Fryktelig tungt - Det er fryktelig tungt å forholde seg til at jeg ikke husker oppveksten til barna eller at jeg giftet meg med Monica. I tillegg henger hodepinen der hele tida og gnager. Det tar krefter, det også, uttalte Steinar Hestad til Dagbladet.

Etter en depressiv periode våren 2011 havnet han på sykehus. Der var de kjappe til å tilby elektrosjokkbehandling.

Da Pasientskadenemnda (PSN) behandlet saken mente de faktisk at det var feil av sykehuset å gi Hestad elektrosjokkbehandling. PSN nektet ham likevel erstatning fordi de bestred at det er årsakssammenheng mellom ECT-behandlingen og helseskadene.

Vurderer å anke Da saken gikk for retten i slutten av mai i år argumenterte PSN for at det var innenfor medisinske forsvarlighetskrav at Hestad ble behandlet med elektrosjokk.

Det sa Oslo tingrett seg enig i, og dermed var det takk og farvel og sjakk matt for Hestads erstatningskrav, uten at retten trengte å vurdere årsakssammenhengen.

- PSN konkluderte med at det i Steinars tilfelle var svikt i helsehjelp og at det var feil å gi ECT. De snudde først da vi tok ut stevning. Vi har lyst til å anke, men må vurdere om vi tør ta den økonomiske risikoen det innebærer, sier Monica Hestad til Dagbladet.

Oslo tingrett fant tungtveiende grunner for at Steinar Hestad, til tross for at han tapte saken, skal slippe å betale statens saksomkostninger. Med et eventuelt tap også i lagmannsretten, er det ikke gitt at familien slipper like billig unna.

Bare åtte har fått erstatning etter ECT Pasientskadenemnda har tidligere opplyst Dagbladet om at de har behandlet rundt 30 saker hvor folk har mistet hukommelsen etter ECT.

Hestad-saken er likevel den aller første ECT-saken som har havnet i retten.

Hestad er blant 64 personer som har fått avslag av Norsk pasientskadeerstatning (NPE) på krav om erstatning etter elektrosjokkbehandling innen psykisk helsevern i perioden 2005-2014, viser tall fra NPE.

Av 72 elektrosjokkpasienter som har søkt om erstatning i perioden, er det bare åtte som har fått medhold.

Totalt har NPE utbetalt 2,8 millioner kroner i erstatning etter elektrosjokkbehandling.

Elektrosjokkbehandling (ECT)

•Elektrosjokkbehandling er en serie av elektriske støt som hjernen utsettes for via elektroder som festes på hodeskallen under narkose.

•Gis personer med alvorlig depresjon som ikke har tilstrekkelig effekt av vanlig psykologisk behandling og medikamentell behandling.

•Elektrosjokkbehandling krever samtykke av pasient eller pårørende. Behandllingen gis bare i narkose.

•Det er kjent at elektrosjokkbehandling kan innvirke på hukommelse.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer