Ikke noe budsjett denne uka

Budsjettbehandlingen i Stortinget blir forsinket. Opposisjonen kritiserer budsjettforhandlerne for somling og manglende innsyn i prosessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finanskomiteen skulle etter planen avgi innstilling om budsjettet mandag, men Stortinget vedtok i dag å forlenge denne fristen. Stortinget vil over helga vedta ny frist.

Et forslag om å sette fristen til torsdag 23. november ble trukket etter indignerte protester fra både Høyre, Fremskrittspartiet og SV, som alle følger budsjettforhandlingene fra sidelinjen.

Forhandlingene fortsatte på Hotel Plaza i formiddag, og det er ventet avklaring ved 15-tida. Finanskomiteen skal bli orientert på et møte klokka 16. I Stortingets ordskifte ble det fra alle hold tatt for gitt at forhandlingene vil føre til et forlik.

- Budsjettforhandlerne har somlet. Dette kan gi et demokratiproblem, fordi opposisjonen ikke får nødvendig tid og anledning til å svare, sa Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen, og fikk følge av Høyre og SV.

SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal sa at et budsjettforlik ser ut til å føre til så store endringer at Stortinget i praksis står overfor en helt ny budsjettforhandling i forhold til regjeringens forslag. Dermed trenger opposisjonen tid til å formulere nye standpunkter.

- Forhandlerne har brukt ubegripelig lang tid, og med en så lukket prosess blir dette et demokratiproblem, sa Høyres leder Jan Petersen.

(NTB)