- Ikke noe galt med en god deal

Komisk kritikk av kongelige gaver, mener stortingspolitiker Henning Warloe (H).

SPARER PENGER: Stortingspolitiker Henning Warloe (H) mener det er helt greit at kronprinsessen sparer penger ved å få gratis klær. Foto: Høyre
SPARER PENGER: Stortingspolitiker Henning Warloe (H) mener det er helt greit at kronprinsessen sparer penger ved å få gratis klær. Foto: HøyreVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble i dag avslørt at kronprinsesse Mette-Marit får dyre gaver fra motehus, deriblant ekslusive kjoler hun bruker når hun representerer. Stortingspolitiker Warloe synes kollegaers kritikk av gavepraksisen blir komisk.

- Var det stilen til Langeland og Lundteigen som skulle vært retningsgivende for stilen til kronprinsessen, da ville jeg emigrert fra dette landet, sier Warloe.

- Uproblematisk Professor i statsvitenskap, Trond Nordby mener kronprinsessen gjør seg til en reklameplakat for motehusene, og at dette fører til uheldige dobbeltroller.

Warloe mener derimot det er uproblematisk at de kongelige mottar gaver.

- Jeg kan ikke skjønne at det er kritikkverdig at noen av antrekkene deres er gaver. Så lenge det ikke er betingelser knyttet til gavene. Det går jeg ut fra at det ikke er, sier han.

Warloe mener de kongelige uansett pris på klærne sine alltid vil være utstillingsvinduer for designere, all den tid de må ha på seg klær.

- Sånn vil det være enten de betaler for klærne eller ei. Det er ikke mulig å anonymisere klær i dag. Media vil uansett få en moteekspert til å si hvilket merke klærne kommer fra, sier han.

God deal Warloe mener de som undervurderer viktigheten av at Mette-Marit tar seg bra ut ikke har «skjønt det».

- At kongehuset sparer penger ved å få gaver ser jeg ikke noe galt ved. Om de kjøpte alt så dyrt som mulig ville de nok fått kritikk da også, sier han.

- Men kan ikke de som andre kjøpe klærne sine selv?

- Jo selvfølgelig kan de det. Men det er ikke noe galt med en god deal, sier Warloe.

- Bryr seg ikke Warloe kommer samtidig med et sleivspark rettet mot klesstilen til flere av hans stortingskollegaer. 

- Det viktigste er at kongehuset fremstår som flotte ambasadører. Jeg har jo sittet på stortinget i fire år og sett mange av mine kolleger der som ikke bryr seg så veldig om det, sier han.

- Da er du sikkert opptatt av hvordan du selv kler deg?
- Jeg har jobbet i motebransjen i mange år og er over gjenomsnittet opptatt av klær. Stortinget er ingen motevisning, men når man representerer er det viktig å ta seg bra ut, sier han.

- Bestemmer ingenting Han mener kritkk av kronprinsessens gavepraksis blir unødvendig moralisme.

- Jeg synes dette blir hysterisk fra poltikerne som er opptatt av at alt skal være så hverdagslig.

Stortingspoltiker for Sp, Kjersti Toppe, tar i dag til orde for et register av kongelige gaver over en viss verdi. Det mener Warloe er unødvendig, uansett hvilke type gaver kongehuset skulle motta.

- De kongelige treffer ikke beslutninger som har betydning for designerne, annet enn å gå i klærne deres. Grunnen til at politikerne må registrere gaver, er at de risikerer å bli inhabile i avgjørelser. Den risikoen kan jeg ikke se at eksisterer for medlemmer av kongehuset, sier Warloe.