Janne Jemtland

- Ikke noe grunnlag for å sikte ektemannen tidligere

Politiet forteller at ektemannen ble pågrepet med en gang han ble siktet i dag. Ektemannen nekter straffskyld.

DREPT: Politiet har siktet Janne Jemtlands ektemann for drap, to uker etter at 36-åringen forsvant. Politiadvokat Julie Dalsveen sier det ikke har vært noe grunnlag for å sikte mannen tidligere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DREPT: Politiet har siktet Janne Jemtlands ektemann for drap, to uker etter at 36-åringen forsvant. Politiadvokat Julie Dalsveen sier det ikke har vært noe grunnlag for å sikte mannen tidligere. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Janne Jemtlands ektemann ble i dag siktet og pågrepet for drapet på kona (36) i Brumunddal.

Jemtland har vært savnet siden 29. desember. Forrige torsdag fant politiet blodspor etter Jemtland, på lørdag fant de nye blodspor halvannen kilometer unna.

Ifølge politiet var det disse sporene, samt det faktum at Jemtland har vært borte i to uker i en periode med mye snø og kaldt vær, som førte til at de i dag gjennomførte en såkalt tredjemannsransakelse hjemme hos ekteparet.

Advokat John Christian Elden skriver i en SMS til Nettavisen at ektemannen nekter straffskyld for forsettlig drap.

«Han har hatt mange lange samtaler med min kollega Ida Andenæs, og samarbeider med politiet og vil avhøres gjennom helgen. Han erkjenner ikke skyld for forsettlig drap», heter det i tekstmeldingen.

- Vurdere hva vi har gjort

Da var utgangspunktet at ransakingen foregikk på et sted på tross av at vedkommende ikke var mistenkt gjerningsperson.

Det endret seg imidlertid etter politiet hadde gjort søkene, og basert på tekniske funn, ble ektemannen i dag siktet for drapet.

Ektemannen er siktet for drap etter straffelovens paragraf 275 og vil bli framstilt for varetektsfengsling mandag i Hedmarken tingrett, opplyste politiadvokat Julie Dalsveen på en pressekonferanse i kveld.

- Hvorfor har ikke ransakingen skjedd tidligere?

- Det er en helhetsvurdering. Hun har vært savnet i 14 dager, og det har vært kuldeperiode med mye snø. I sum med de to blodsporene, tilsier det at Janne Jemtland har vært utsatt for en straffbar handling, sier hun.

- Derfor valgte vi å fokusere på Janne Jemtlands eiendom i dag. Hva som burde vært gjort tidligere, blir en vurdering. sier politiadvokaten til Dagbladet.

- Ikke noe grunnlag tidligere

- Det har ikke vært noe grunnlag for siktelse mot ektemannen før i dag. Det har ikke vært noen mistenkt eller siktet før i dag, understreker hun.

Det krimtekniske arbeidet på åstedet omtales som møysommelig, og Dalsveen sier de ennå ikke er ferdig. Hun ønsker ikke å gå inn på hva de tekniske sporene er, eventuelt drapstidspunkt eller åsted.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Ringsaker-lensmann Terje Krogstad, Julie Dalsveen og etterforskningsleder Trond Blikstad. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Ringsaker-lensmann Terje Krogstad, Julie Dalsveen og etterforskningsleder Trond Blikstad. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vi går ikke inn på det som er gjort eller det som planlegges i etterforskningen. Vi har et mål om å avhøre i kveld, sier hun.

Politiadvokaten opplyser at hun ikke er kjent med om ektemannen har tatt stilling til siktelsen.

- Da vi gikk til pressekonferanse, tror jeg ikke det hadde blitt framstilt for siktede. Han fikk forsvarer oppnevnt tidligere i dag.

Mannens forsvarer er Ida Andenæs i Advokatfirmaet Elden.

- Pågrepet umiddelbart

Lensmann Terje Krogstad vil heller ikke gå inn på hvorfor politiet ikke har snevret inn søket mot Jemtlands bolig og gjennomført avhør før i dag.

PRESSEKONFERANSE: Politiet holdt pressekonferanse om utvikling i Janne-saken. Brumunddal-kvinnen har vært savnet siden den 29. desember. Politiet har i løpet av de siste dagene saumfart store områder i Ringsaker kommune. Video: NTB/Scanpix Vis mer Vis mer

- Det er summen av alt vi har samla inn. Jeg kan ikke gå i detalj på det, men det er hele summen som førte til at vi kunne gå til det skritt å pågripe ham, sier Krogstad til Dagbladet.

Han sier de i dag hadde nok spor til å gjennomføre tredjemannseiendom og etter hvert sikte ham.

Politiet ønsker ikke å fortelle hvor eller når mannen ble pågrepet, men at han ble pågrepet i Brumunddal.

- Det jeg kan si er at da han ble siktet, ble han pågrepet med en gang. Det var rimelig umiddelbart da vi hadde nok, sier lensmannen.

Politiet vil fortsette letingen etter Janne Jemtland. Selv om hun ikke er funnet, anser politiet det nå som at 36-åringen er drept.

- Tror dere Janne Jemtland er blitt skjult?

- Det blir bare spekulasjoner, men vi har ennå ikke funnet henne og gjør mye for å prøve å finne henne sier Krogstad.