Ikke noe kriminelt bak likfunn i Ål

Ryktene svirret da kisteløst lik ble funnet på Ål kirkegård. De vidløftige teoriene var alle feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Liket som ble funnet på Ål kirkegård er en over 70 år gammel kvinne som har ligget i jorda i om lag 40 år.

I går ettermiddag kom det endelige svaret fra rettsmedisinerne som har obdusert kvinnen. De slår fast at hun er over 70 år og har dødd en naturlig død.

- Saken skyldes en feil i forhold til vanlig praksis ved gravferder, opplyser kirkeverge Kjellfred Dekko i Ål til NTB.

Avdøde kommer fra Ål og tilhører kirkegården.

Lensmann Sverre Mostue i Ål opplyser at kvinnen trolig er gravlagt på vanlig måte, men at det sannsynligvis har skjedd noe i forbindelse med opprettingen av en ny grav og flytting av liket.

- Måtte melde fra

Liket av kvinnen ble funnet av kirketjener Ivar O. Medgard 18. april da han skulle lage en ny grav med en minigravemaskin. Kvinnen lå mellom to graver, ikke mer enn 20 til 50 centimeter ned i jorda. Hun lå ikke i noen kiste.

Det ble lenge spekulert i at kvinnen var drept og rettsmedisinere anslo også at liket ikke var mer enn to til fem år gammelt. Det ble også lansert flere teorier om hvem hun kunne være.

- Hadde vi havnet i en tilsvarende situasjon en gang til, ville vi gjort det på akkurat samme måte. Vi sto overfor et lik som så veldig ferskt ut og måtte melde fra. Rettsmedisinerne trengte også nærmere 14 dager på å finne ut alderen. Det sier seg selv at identifiseringsarbeidet ikke var en enkel oppgave, sier Dekko.

Gravlegges på nytt

Kvinnens familie ble mandag ettermiddag varslet om det som er skjedd.

- Hvordan har de stilt seg til dette?

- De er innforstått med at det er gjort en feil en gang i tiden, men er innstilt på å gjøre det beste ut av det. Deres reaksjon har betydd svært mye for oss, sier Dekko.

Den avdøde vil nå bli brakt tilbake til kirkegården på Ål og på nytt satt ned i vigslet jord.

- Vi er veldig glad for at vi har fått noe å forholde oss til. Hadde vi ikke fått det hadde vi blitt sittende igjen med en stor X som hadde blitt ekkel for framtida, sier Dekko.

(NTB-Stig Tore Laugen)