Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke noe nytt alternativ

Røkkes brev til aksjonærene faller på stengrunn. Bernt Stilluf Karlsen mener fremdeles at konkurs er eneste alternativ til Yukos' redningsplan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I

brevet som er sendt ut til aksjonærene og satt inn som annonse i Aftenposten, skriver Kjell Inge Røkke at Aker Maritime (AMA) jobber med et nytt forslag til redning for Kværner. Han sier rett ut at han vurderer å stemme ned forslaget som har vært regnet som Kværners redningsplanke. Brevet er undertegnet av Røkke selv med «aksjonærvennlig hilsen» fra milliardæren som i prinsippet kan sende Kværner i skifteretten.

Problemer for Kværner

Yukos var Kværners største aksjonær frem til å går, da Røkke kjøpte seg opp til først litt over 20 prosent, og deretter til et sted mellom 22 og 23 prosent, ifølge Aftenposten. Bernt Stilluf Karlsen, som er Yukos' mann i Norge, har flere ganger sagt offentlig at det eneste alternativet til planen fra Yukos er at Kværner slås konkurs. Frieriet fra Røkke har ikke fått ham til å endre mening.

- Jeg har ikke noe mer å si. Vi jobber med å få på plass en løsning, sier han til Dagbladet.no.

- Finnes det noe alternativ for Kværner hvis planen fra Yukos blir stemt ned?

- Ja. Konkurs. Det vil rasere Kværner.

Heller ikke Yukos-direktør og informasjonsansvalig Hugo Eriksen i Moskva uttrykker begeistring for brevet.

- Røkke har signalisert at han vil komme offentlig ut med en plan. Når den blir kjent, vil vi studere den, sier han.

- Per i dag har vi en redningsplan med en imponerende tilslutning. Vinne den, er alt vel og bra. Hvis ikke, har Kværner et stort problem.

- Er dere i kontakt med Røkke og Aker Maritime nå?

- Vi har ingen spesiell kontakt med dem.

Aksjonærene holder munn

En annen stor aksjonær i Kværner er Folketrygdfondet. Det var i dag ikke mulig å få noen kommentar. Ragnhild Wiborg i Odin Forvaltning har sørget for å selge unna Kværner-aksjer og er derfor mindre sårbare før den siste, turbulente seilasen begynner for alvor for Kværner. Wiborg vil ikke si noe om hvordan hun reagerer på Røkkes åpne brev:

- Jeg har ingen kommentar. Det sto ikke så mye i brevet. Dette endrer ikke vårt syn, sier hun til Dagbladet.no.

Men ett sted kan Røkke være sikker på å få støtte: BI-student Jens Christian Braathen (21) kjøpte fem aksjer i Kværner i mai. Han ville være med på generalforsamlingen for å være der det skjer.

- Jeg kommer til å stemme i AMAs favør, sier Braathen.

- Jeg stemmer med Røkke fordi jeg tror at Yukos har flere jokere i ermet enn de har vist hittil. Dessuten synes jeg at måten som styret har opptrådt på, har vært helt forkastelig.

Braathen kjøpte fem aksjer for 90 kroner stykket. KLokka 12 i dag var aksjen nede i 13,60. Av de 450 kronene han investerte i Kværner, har han tapt 382 kroner.

- Men jeg har fått valuta i form av underholdning.

BREVSKRIVER: Kjell Inge Røkke har skrevet et åpent brev til Kværner-aksjonærene. Men det spørs om det hjelper.Foto: SCANPIX

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!