- LITE NYTT: Advokatene Renè Ibsen og Kjell T. Dahl som forsvarer terrorsiktede David Jakobsen (31) mener det er lite som omfatter deres klient i det nye materialet de har mottatt av PST. De mener Jakobsen ikke har noe i varetektsfengsel å gjøre. Foto: Eirik Helland Urke
- LITE NYTT: Advokatene Renè Ibsen og Kjell T. Dahl som forsvarer terrorsiktede David Jakobsen (31) mener det er lite som omfatter deres klient i det nye materialet de har mottatt av PST. De mener Jakobsen ikke har noe i varetektsfengsel å gjøre. Foto: Eirik Helland UrkeVis mer

- Ikke noe nytt, bare mer av det samme

Mener forsvarere om PSTs nye terrorinfo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Terrorsiktede David Jakobsen (31) og den antatte hovedmannen Mikael Davud (39) ble i dag framstilt for fortsatt varetektsfengsling bak lukkede dører.

Det var ventet at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ville legge fram nye elementer for retten etter at Borgarting lagmannsrett har vurdert bevisene mot Jakobsen og medsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak (37) som i tynneste laget.

Forsvarerne til Jakobsen, Kjell T. Dahl og René Ibsen, har nå mottatt til sammen åtte omfattende ringpermer med dokumenter, hvorav sju av dem er såkalte klausulerte dokumenter.

Jakobsen forklarte seg Siden fengslingmøtet gikk for lukkede dører, er det ikke mye forsvarerne ønsker eller kan si etter dagens refengslingsmøte av deres klient.

- Vi har gått i detalj gjennom enkeltbevisene. Jakobsen har forklart seg på nytt. Han var godt forberedt, han har kommet over det verste sjokket med å sitte i isolasjon, sier de to forsvarerne etter rettsmøtet.

De mener de nye dokumentene, som de mottok på fredag, ikke omhandler deres klient i så stor grad, men at de ikke er ferdige med å gjennomgå eller etterprøve det omfattende materialet.

- Slik vi ser det er ingen ny informasjon, bare mer av det samme. Vi mener det ikke er noen grunn til å holde ham varetektsfengslet. Vi mener han ikke kan påvirke noen eller noe med å være utenfor fengsel, sier de to.

Ferdig med avhør? De påpeker også at de forstår det som om at PST ikke ønsker noen ytterligere avhør av den siktede i tiden som kommer.

PST ber om fire uker varetektsfengsling, der alle ukene er i fullstendig i isolasjon,

Politiadvokat og påtaleleder Signe Kathrine Aalling i PST ønsker ikke å gå inn på hva de nye dokumentene inneholder. Hun avviser at de ikke ønsker å avhøre Jakobsen mer i saken.

- Påfallende og underlig Den antatte hovedmannen, Mikael Davud (39), var den andre som ble framstilt for fortsatt varetektsfengsling. Hans forsvarer, advokat Arvid Humlen, mener heller ikke det er grunnlag for å videre varetektsfengsle ham.

TERRORSIKTET: David Jakobsen lot seg ikke avfotografere i dag, slik han gjorde da han ble framstilt for varetektsfengsel forrige gang.  Foto: Erlend Aas / Scanpix
TERRORSIKTET: David Jakobsen lot seg ikke avfotografere i dag, slik han gjorde da han ble framstilt for varetektsfengsel forrige gang. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Det er fremdeles et svakt bevisgrunnlag og ikke tilstrekkelig til å holde min klient i varetekt, sier Humlen.

Han synes det er påfallende og underlig at PST ikke har mer å vise til etter snart et trekvart år med etterforskning.

- Spesielt når de har etterforsket dette så intensivt og med de virkemidlene de har til rådighet, sier advokaten, som er enig at mye etterforskning gjenstår i saken.

Han ser nå frem til at de klausulerte dokumentene, som de siktede ikke har tilgang til, skal bli ferdig etterforsket, slik at de det gjelder får tilgang til påstandene mot dem.

- Samtalene som er tatt opp erkjenner han at har funnet sted, men det peker ikke mot noe forbund eller avtale, mener jeg.

Humlen sier at Davud beskriver tiden i isolasjon som det verste han har vært med på.

- Og det er en sterk uttalelse fra en person som kommer fra et så belastende område i Kina, sier han.

Norskuiguren Davud kommer fra Xinjiang-regionen i Kina.

Lukkede dører Shawan Sadek Saeed Bujak (37) ble framstilt for varetektsfengsling sist.

FORSVARER ANTATT HOVEDMANN: Advokat Arild Humlen forsvarer Mikael Davud (39) i terrorsaken. Foto: Bjørn Langsem
FORSVARER ANTATT HOVEDMANN: Advokat Arild Humlen forsvarer Mikael Davud (39) i terrorsaken. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Han nekter straffskyld og mener han ikke har noe med dette å gjøre. Hans eneste tilknytning er at han kjenner en av de medsiktede, sier advokat Arvid Sjødin, som forsvarer 37-åringen.

Tingrettsdommeren i saken bestemte tidligere i dag at samtlige fengslinger skulle gå for lukkede dører, og det blir ikke gjort noen ny vurdering for lukkede dører for siktede Davud eller Bujak.

Kjennelsene etter dagens fengslingsmøter blir offentliggjort senere i dag eller kveld.

Dagbladet følger saken videre utover dagen.