- Ikke noe poeng for oss å drøvtygge Breiviks ideologi

Torgeir Husby forsvarer at historiske og ideologiske faktorer er utelatt i deres erklæring.

MED VILJE: Rettspsykiater Torgeir Husby framhever det som et bevisst valg at politiske og historiske faktorer ikke ble diskutert i deres vurdering av Anders Behring Breivik. Sammen med Synne Sørheim redegjør han nå for deres sakkyndigrapport.  

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
MED VILJE: Rettspsykiater Torgeir Husby framhever det som et bevisst valg at politiske og historiske faktorer ikke ble diskutert i deres vurdering av Anders Behring Breivik. Sammen med Synne Sørheim redegjør han nå for deres sakkyndigrapport. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Torgeir Husby forsvarer at han og Synne Sørheim bevisst har utelatt alle historiske og ideologiske faktorer i deres erklæring.

- Det er opp til partene i saken å gjøre det, sa han.

- Ikke eksperter Husby hadde mye på hjertet da de to endelig fikk komme til orde og forsvare sin erklæring om at Anders Behring Breivik er utilregnelig.

- Vi har bevisst og gjennomtenkt ikke beveget oss inn på fagkunnskap om historikk, terrorpolitikk, ideologi, religion, nettspill eller andre ting. Det er ganske enkelt fordi vi ikke er eksperter på det, og det ville blitt for omfattende for oss å gjøre det.

Han påpekte at de ikke innhenter religionskunnskap hvis en pasient hevder han er Jesus, eller historisk kunnskap hvis noen hevder de er Napoleon.

- Uforståelig kritikk Husby mener det er uforståelig at rettspsykiatrien får kritikk for å ha for stor makt i retten på det ene holdet - og samtidig beskylde dem for å ikke ta opp i seg alle fagområder i sin erklæring.

- Det er ikke noe poeng at vi drøvtygger og gulper opp slik professoral kunnskap på rettens vegne. Det er en hovedregel for vrangforestillinger at det ikke er saksfeltet som er viktig, men den betydningen observanden gir seg selv i det totale bildet. Hvis retten mener den psykiatriske betraktningsmåten blir for snever, kan partene nettopp innhente annen fagkunnskap, sa Husby.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer