Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsmysteriet i Nordkapp:

- Ikke noe som tyder på ny epidemi av streptokokker

Folkehelseinstituttet: - Vanlig årsak til halsproblemer.

STERKE FØLELSER: Politiet i tettstedet Gjesvær i Nordkapp kommune, der to av de drøyt hundre innbyggerne ble funnet døde i sitt hjem lørdag ettermiddag. Først tirsdag starter obduksjonen av de døde ved Universitet i Tromsø. Foto: Stine Serigstad, iFinnmark/NTB Scanpix
STERKE FØLELSER: Politiet i tettstedet Gjesvær i Nordkapp kommune, der to av de drøyt hundre innbyggerne ble funnet døde i sitt hjem lørdag ettermiddag. Først tirsdag starter obduksjonen av de døde ved Universitet i Tromsø. Foto: Stine Serigstad, iFinnmark/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To mindreårige barn til paret som lørdag ble funnet døde i sitt hjem i fiskeværet Gjesvær i Nordkapp kommune, ble i dag skrevet ut fra sykehuset i Hammerfest.

- Sykehuset har sjekket at barna ikke er bærere av noen alvorlige, smittsomme sykdommer, og de blir nå tatt hånd om i hjemkommunen, opplyser politiadvokat Karoline Johansen i Finnmark politidistrikt til Dagbladet.

Det var kommuneoverlegen som opplyste i helgen at foreldrene, begge 47 år gamle, hadde vært plaget av halssykdom en ukes tid. De var hos lege to dager før de ble funnet døde, og hadde begge fått antibiotika mot streptokokker.

Den foreløpige obduksjonen blir først gjort ved Universitetet i Tromsø tirsdag, og foreløpig vet ikke politi eller medisinere om hva som er dødsårsakene.

- Etterforskere har ikke sett tegn til ytre skader på de døde. Det er heller ikke noe som tyder på at det har vært brann som har utviklet giftig røyk i huset, sier politiadvokat Karoline Johansen til Dagbladet.

Avdelingsdirektør Didrik Vestrheim i Folkehelseinstituttet kjenner ikke mer til saken i Nordkapp enn det han har sett i media.

- Ingen tegn

- Ved Folkehelseinstituttet overvåker vi alvorlig streptokokksykdom i Norge. Forekomsten varierer fra år til år, men det er ikke noe som tyder på at det er en ny streptokokkepidemi på gang, verken i Finnmark eller resten av landet, sier Vestrheim til Dagbladet.

Streptokokker er en vanlig årsak til halsbetennelse, og kan behandles med antibiotika mens de syke er hjemme.

- Alvorlige streptokokkinfeksjoner, for eksempel alvorlig hudinfeksjon eller blodforgiftning, gir andre symptomer, og behandles med antibiotika på sykehus, sier avdelingsdirektør Didrik Vestrheim.

De to barna som er skrevet ut fra sykehuset i Hammerfest, er begge under 15 år.

Funnet av eldste sønn

Det var en eldre sønn, som ikke bor i huset, som fant faren og kvinnen døde på hvert sitt rom ved 15-tiden lørdag.

- Det var han som varslet politiet, opplyser politiadvokat Karoline Johansen.

Politiet har ikke mistanke om at det har skjedd noe kriminelt i forbindelsene med dødsfallene, som har skapt oppmerksomhet langt utover tettstedet med drøyt 100 innbyggere.

Etterforskere har blant annet pratet med naboer som har vært i kontakt med paret fram mot det siste.

Mannen er fra distriktet og kvinnen fra et land i Asia, der myndighetene jobber med å varsle pårørende.

Paret har bodd i Gjesvær en rekke år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!