Frykt i verdens største utendørs fengsel: Gaza

- Ikke noe sted er trygt i Gaza

Yousef Hammash (29), hans høygravide kone Manal og dattera Eliaa (3) har flyktet tre ganger på to dager.

REDDE: Youssef Hammash (29), hans høygravide kone Manal (25) og lille Eliaa på tre år bor nå hos Hammash sine besteforeldre i flyktningleiren Jabaliya, nord på Gaza-stripen. De har flyktet tre ganger på to dager, men føler seg ikke trygge. Foto: Privat
REDDE: Youssef Hammash (29), hans høygravide kone Manal (25) og lille Eliaa på tre år bor nå hos Hammash sine besteforeldre i flyktningleiren Jabaliya, nord på Gaza-stripen. De har flyktet tre ganger på to dager, men føler seg ikke trygge. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Tirsdag kveld var Yousef Hammash, hans gravide kone Manal (25) og treårige Eliaa hjemme i leiligheten i andre etasje i Gaza by. Så ble bygget de bor i truffet i et droneangrep.

- Vi var der vi skulle være tryggest, i huset vårt. Jeg gikk gjennom dokumenter og annet, for å ha ting klart om vi plutselig måtte flykte. Så, plutselig, ble bygningen angrepet, forteller 29-åringen, som jobber for Flyktninghjelpen i Gaza.

Drone = advarsel

Den lille familien rasket med seg det de kunne, og løp ut av huset. Treåringen gråt kontinuerlig.

- Droneangrep er ofte en advarsel om at det snart kommer et flyangrep på samme sted, så det var bare å komme seg bort. Dattera vår forsto ingenting av alle bombelydene. Vi sa det var stort fyrverkeri, sier Hammash.

HVOR ER DET TRYGT? Over to millioner palestinere er innesperret i Gaza. De bor i et av verdens høyest befolkede områder, og har ingen steder å flykte. - Jeg tenker hele tida på om det er trygt å være her vi er, eller om vi bør dra et annet sted, sier Yousef Hammash. Foto: AFP / NTB
HVOR ER DET TRYGT? Over to millioner palestinere er innesperret i Gaza. De bor i et av verdens høyest befolkede områder, og har ingen steder å flykte. - Jeg tenker hele tida på om det er trygt å være her vi er, eller om vi bør dra et annet sted, sier Yousef Hammash. Foto: AFP / NTB Vis mer

Hvor skulle de så dra? Hammash valgt å følge sin høygravide kone og dattera til hennes foreldre, mens han sjøl dro til sine. Dagen etter, onsdag, dro han tilbake til familiens leilighet for å hente ut litt ekstra klær og eiendeler.

- Rett etter at jeg kom inn, ble bygningen truffet igjen. Denne gangen kraftigere enn forrige gang, og butikken under oss ble ødelagt. Heldigvis ble ingen skadd, sier Hammash.

Han løp ut av leiligheten, og vet ikke hvor mye skader den er påført, annet enn at vinduene i hvert fall er knust.

Sperret inne

Om ti dager går kona inn i den niende måneden som gravid. Utenfor høres jevnlige voldsomme drønn fra bombeflyene og dronene.

- Selv om israelerne sier de bare rammer Hamas-folk, er det ikke et eneste trygt sted for over to millioner innbyggere her i Gaza. Husk at de fleste her er uskyldige og har ingen steder å dra, sier han.

PÅ FLUKT OVERALT: Om du drar rundt i Gaza, vil du se folk gå redde rundt i gatene, på jakt etter et tryggere sted å være. Foto: Reuters / NTB
PÅ FLUKT OVERALT: Om du drar rundt i Gaza, vil du se folk gå redde rundt i gatene, på jakt etter et tryggere sted å være. Foto: Reuters / NTB Vis mer

I dag bestemte den lille familien seg for å flykte igjen.

- I går kveld og natt var den verste natta vi har opplevd. Det var over 30 bombeangrep like ved huset jeg var i. Vi var elleve personer i leiligheten. Satt tett i tett i det midterste rommet, mens bygningen ristet og bombene falt. Fullstendig galskap. Jeg har aldri hatt en verre natt i mitt liv, sier han.

Fortsetter:

- Vi er nå hos mine besteforeldre, nord på Gaza, i flyktningleiren Jabaliya. Her er det bare lave hus, så vi håper det er tryggere. Men vi og alle andre er desperate. Ikke noe er trygt. Dette er ikke en krig mellom to likeverdige partnere, sier 29-åringen.

- Nok fordømmelser

Israel er en av verdens mest avanserte militærmakter, med avansert utstyr. I Gaza antas det å være et sted mellom 30 000 og 40 000 personer som er med i de ulike militante gruppene, som skyter raketter inn mot Israel.

- I går så jeg da Israel forsøkte å drepe en Hamas-person. De bombet 30 ganger for å ta ham, tett i tett. Gata ble ødelagt, infrastrukturen, flere mennesker rundt ble skadd og drept, samtidig som de ikke klarte å drepe mannen de var etter, sier Hammash og legger til:

LUFTANGREP: En video publisert på twitter skal angivelig vise en ny boligblokk i Gaza som blir bombet under et israelsk luftangrep 12. mai 2021. VIDEO: Twitter Vis mer

- Israel har moderne krigsfly, og slipper masse bomber over Gaza, et av verdens aller mest overbefolkede områder, og hvor vi ikke har noen steder å dra. Hvor det bor nær en million barn, som aldri har gjort noen noe galt. Verden må reagere. Nok fordømmelser nå, sier han.

Hammash viser til alle de han kjenner som nå har fått leilighetene sine ødelagt, men som ikke har noen forbindelser med Hamas aller andre militante grupper.

- Familien under oss, som fikk butikken og huset sitt bombet, for eksempel. De er ikke engasjert i politikk, men har nå mistet alt de eier. De er ikke alene, sier han.

OPPSUMMERING: Tidligere denne uken fikk verden se et israelsk politi som angrep palestinske muslimer i Al-Aqsa-moskeen. Nå er til sammen 90 personer døde, 83 i Gaza og 7 i Israel. Vis mer

Frykter blodig krig

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, har vært engasjert i Israel-Palestina-konflikten i mange tiår, deriblant aktiv under den berømte Oslo-prosessen på 1990-tallet.

Han mener våpenhvile og nye forhandlinger er eneste løsning.

- Eskaleringen mellom Israel og Palestina har ført til at barn i Gaza er blitt ofre for nådeløse flyangrep mens familier i Israel lever under vilkårlige rakettangrep. Vi er fem minutter unna starten på en irreversibel, fryktelig og blodig krig, sier Egeland.

Han mener israelske politikere, ledelsen i Hamas og Islamsk Jihad i Gaza både «kan og må bli enige om en våpenhvile og gjenstarte forhandlinger».

- Volden må stanse nå før enda flere uskyldige liv går tapt, sier Egeland.

Ikke likeverdige parter

Ivan Karakshian jobber som kommunikasjonsansvarlig for Flyktninghjelpen i de okkuperte palestinske områdene. Han er basert i Jerusalem.

- De siste dagene har vært veldig vanskelige. Mange av våre medarbeidere har måttet forlate hjemmene sine, og bor hos venner og familie. Sånn er det over hele Gaza nå, sier han.

Karakshian ber verden huske at innbyggerne i Gaza ikke har noen tilfluktsrom eller sted å flykte.

- Det finnes ingen trygge steder, og folk har ingen valg. De må bare bli fordi Gaza er et hermetisk lukket - og overbefolket - sted. Minst 17 barn har blitt drept de siste dagene, og mange flere er skadd, sier han og fortsetter:

- Husk at de palestinske militante gruppene ikke representerer de fleste av de over to millioner innbyggerne i Gaza. Dette er ikke to likeverdige parter, og volden mot sivile må stoppes, sier han.

KRAFTIG BOMBE: Det blir ikke mye eid-feiring for palestinerne i Gaza. Her går røyken opp mot himmelen etter et israelsk bombeangrep torsdag. Foto: Ap / NTB
KRAFTIG BOMBE: Det blir ikke mye eid-feiring for palestinerne i Gaza. Her går røyken opp mot himmelen etter et israelsk bombeangrep torsdag. Foto: Ap / NTB Vis mer

Fattigdom og nød

Karakshian viser til at situasjonen i Gaza var vanskelig nok før den siste uka: Covid-19 sprer seg. Både økonomi og helsesystem er nær kollaps og arbeidsledigheten er skyhøy.

- Og nå blir de bombet i tillegg. Om vi ikke er kommet forbi uttalelsene om «svært bekymret», skjønner jeg ikke noe. Nå må verdenssamfunnet trå til for å stoppe galskapen, sier han.

I Gaza gruer innbyggerne seg til den forestående kvelden og natta. Det er da den verste bombinga skjer.

- Snart er det begravelser her, og etter det blir det sikkert mer israelsk bombing. Så drar folk dit de tror de er mest trygge for natta, men vi er alle redde. Vi vet det kommer mer bomber og vold. Mye mer, sier Hammash.

PÅ BAR BAKKE: Den israelske Sror-familien står og ser ut av sin utbombede leilighet i Petah Tikva, like før Tel Aviv. Leiligheten ble truffet av en rakett fra Gaza, natt til torsdag. Foto: Ap / NTB
PÅ BAR BAKKE: Den israelske Sror-familien står og ser ut av sin utbombede leilighet i Petah Tikva, like før Tel Aviv. Leiligheten ble truffet av en rakett fra Gaza, natt til torsdag. Foto: Ap / NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer