- Ikke noe stort sug etter en ny regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF

Frp-leder Siv Jensen reagerer på sentrumspartienes renkespill for å holde Frp utenfor regjering.

HVEM SKAL UT?: Høyre-leder Erna Solberg tviholder på at alle fire ikke-sosialistiske partier går inn for en ny regjering, men verken Knut Arild Hareide (KrF) eller Trine Skei Grande (V) vil ha noe særlig med Frp-leder Siv Jensen å gjøre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HVEM SKAL UT?: Høyre-leder Erna Solberg tviholder på at alle fire ikke-sosialistiske partier går inn for en ny regjering, men verken Knut Arild Hareide (KrF) eller Trine Skei Grande (V) vil ha noe særlig med Frp-leder Siv Jensen å gjøre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Dagsavisen i dag gjør KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande felles front mot Frp.

Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) lister opp 15 saker de er enige om, og peker på at Frp er uenig i 11 av dem. I tillegg inngår de følgende allianse: Dersom Venstre og KrF gjør et bedre valg nå enn i 2009, noe det ligger an til, kommer de to til å velge likt hva angår deltakelse i en borgerlig regjering.

Dermed får Høyre-leder Erna Solberg med seg begge sentrumspartiene - eller ingen. Slik forsøker de to å demme opp for en mørkeblå regjering der Frp er med.

Det får Frp-leder Siv Jensen til å reagere.

- Opp til velgerne - Frp ønsker å stramme inn asylpolitikken, bygge veier uten bompenger, innføre lovfestede rettigheter i eldreomsorgen og senke avgiftene for vanlige folk. De som ønsker ny politikk på viktige områder må stemme Frp. Jeg tror ikke det er noe stort sug etter å få en ny Bondevik-regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF, sier Jensen til Dagbladet.

- Venstre og KrF går til valg på sin politikk, og Frp går til valg på vår. Det er derfor opp til velgerne og avgjøre hvilket parti de ønsker skal ha gjennomslag, sier Frp-lederen.

Høyre-leder Erna Solberg har så langt tviholdt på at hun ønsker alle fire ikke-sosialistiske partier med i en borgerlig regjering. Under partilederutspørringen på NRK i dag tidlig, sa hun:

- Jeg tror det er veldig realistisk at disse fire partier finner sammen om å danne en ny regjering. Om alle fire sitter i regjeringen, er et spørsmål som blir avklart når vi har forhandlet på grunnlaget for det. Men alle fire partier sier tydelig at vi ønsker et regjeringsskifte, og at vi vil sette oss sammen for å diskutere en plattform for det. Så har jeg sagt at om ikke alle fire kan sitte i regjering, så mener jeg at alle fire skal ha innflytelse på den regjeringen.

Vil ha sentrum i sentrum Realiteten ser imidlertid ut til å være at Høyre-lederen forsøker å samle under seg tre partier hvor to av dem ikke tåler oppsynet på det tredje.

Siv Jensen har lenge sagt at det er uaktuelt for Frp å støtte en regjering partiet selv ikke er en del av. Både KrF og Venstre har sagt at det er lite sannsynlig at de vil sitte i regjering med Frp.

LES OGSÅ: Må knekke Frp-koden

I Dagsavisen-intervjuet i dag advarer Hareide og Grande mot Frp-innflytelse i en ny regjering, samtidig som de altså forsøker å tvinge Erna Solberg til å velge mellom sentrumspartiene og Frp.

- Det er mye som tyder på at vi får et nytt flertall nå, og mange lurer på hva konsekvensene kan bli. Vi kan lett få et blåblått flertall. Det ønsker ikke vi. KrF og Venstre vil kjempe for å gi sentrum i norsk politikk reell innflytelse, sier Hareide til avisa.