Ikke noen silkejobb

Navn: Harald Alder: 62 Yrke: Konge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver gang kong Harald viser seg på skjermen, blir ukebladene nedringt av mennesker som er bekymret for kongens helse, og folk med kjennskap til kongehuset frykter for at han er i ferd med å slite seg ut for fedrelandet. Avtroppende kabinettssekretær Magne Hagen beroliger folket med at kongen har hatt en kraftig forkjølelse, og at problemet med det ene kinnet var en mislykket plastisk operasjon kongen ikke bryr seg med å fikse på. Det var visst en inngrodd skjeggrot som skulle fikses poliklinisk for vel et år siden. Kanskje kirurgene var nervøse for å kutte i kongen, eller hva det nå var. Resultatet var ikke helt vellykket, men kong Harald er ikke opptatt av sitt utseende og har ikke brydd seg om å få kinnet oppgradert.

Han overtok kongeverdigheten da Olav V døde 17. januar 1991, men folkekonge ble han først da han møtte ofrene for orkanen som herjet Nordvestlandet i 1992. Hele Norge fulgte naturkatastrofen og kongen som stolpret seg fram gjennom snøen i ei gammel boblejakke som var blitt for trang. Han ble en av oss der borte i de forblåste bygdene. Han viste respekt for et folk i kamp med naturkreftene, og i den trange boblejakka vokste han liksom rett inn i uniformene til far og bestefar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var ilddåpen for den nye kongen. Siden har han forsøkt å være alle steder der katastrofen rammer hardt og meningsløst. I vinter i møte med overlevende og pårørende etter to katastrofer. Han møter dem med ekte medfølelse, og når han virker litt stiv på tv-ruta, er det fordi han er en sjenert mann. Men kanskje denne naturlige beskjedenheten varmer mer enn overstrømmende ord. Den har i alle fall gått til hjertet på hans eget folk, og han har lenge vært mer eller mindre hevet over kritikk.

Men han har skjønt at folk er opptatt av overskridelsene på Slottet, og kanskje av hestehandelen med Rimi-Hagen. Men der satte han foten ned. Hvis Märtha Louise vil ha hest, får hun hest. Hun tvinner pappa rundt lillefingeren, og hadde hun hatt like god dressur på spranghestene som på faren, hadde hun vært i OL-troppen for lengst.

Det er først når fjernsynskameraene er slått av at Harald blir et vanlig menneske av kjøtt og blod. Da kan han slappe av, slippe fram smilet og dra en kjapp replikk. En gang fikk han til og med Hans-Wilhelm Steinfeld til å tie.

Og blant mannskapet på seilbåten sin er han en av gutta. Det blir bare så altfor lite tid til heise seil når han hele tida må stå og klippe silkebånd.