Ikke nok regn i sikte

Ingen slukningshjelp fra oven for Aust-Agder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannmannskapene i Froland kan ikke vente hjelp fra oven med det første. Det ventes lite eller ingen nedbør i området fredag, men lørdag kan det komme en del byger, opplyser vakthavende meteorolog Oddvar Jensen ved Meteorologisk institutt til NTB.

- Spørsmålet er hvor mye det monner. Det er veldig tørt i Sør-Norge, ikke minst i Aust-Agder der brannene herjer, sier statsmeteorologen.

Sjekk været for Mykland, Froland, Arendal og resten av Norge og verden.

Meteorolog Jensen finner all grunn til å advare mot fortsatt skogbrannfare i Sør-Norge de nærmeste dagene.

- Og faren kan øke hvis det kombineres med torden og lynnedslag. Det skal mye til for å gi rotbløyte. Så tørt som det er nå, blir bygene langt på vei som å skvette vann på gåsa. Vi trenger noen dager med solid nedbør før det monner, sier Jensen.

Meteorologene varsler mannskapet

Han opplyser at Meteorologisk institutt har etablert løpende kontakt med mannskapene som slåss mot flammene.

Fredag var det delvis skyet, en del sol og lett skiftende bris i området, og bare noen spredte byger i Agder.

- Vi kan ikke love regnskyll fredag, men det er større muligheter for det lørdag. Da venter vi sønnavind og litt fuktig vind inn fra Skagerrak. Men vi snakker da bare om fra null til tre-fire millimeter, sier Jensen.

Han utelukker heller ikke lokal torden som kan stille brannfolkene på ytterligere prøvelser.


TRENGER MYE REGN: Det er knusktørt i skogområdene i Aust-Agder og brannen sprer seg fryktelig fort. Brannmannskapene håper på hjelp av store mengder regn, men det ser ikke ut til å komme med det første. Foto: Scanpix
TRENGER MYE REGN: Det er knusktørt i skogområdene i Aust-Agder og brannen sprer seg fryktelig fort. Brannmannskapene håper på hjelp av store mengder regn, men det ser ikke ut til å komme med det første. Foto: Scanpix Vis mer

Mer byger østover

Andre lokaliteter i Sør-Norge har bedre utsikter til regn som monner mot den langvarige tørken. Fredag var det varslet noen kraftige tordenbyger i Østfold, lokalt med ganske mye nedbør.

Dessuten er det den nærmeste tiden ventet byger nord for Oslo, i østlige og nordlige deler av Akershus, i Hedmark og Oppland og også noe nord i Buskerud. Men både Agder, Telemark og Vestfold blir stort sett uten nedbør ved inngangen til helgen.

Søndag er det ventet noe bygevirksomhet sør for Mjøsa.

Vestlandet har fått en del nedbør i det siste, bortsett fra Rogaland, der det fortsatt er stor fare.

(NTB)

Ikke nok regn i sikte