JOBBER PÅ SPRENG: Forskerne ved Veterinærinstituttet jobber i helga for å prøve å komme nærmere et gjennombrudd i etterforskningen. Så langt vites det ikke engang om E. coli-smitten kommer fra mat eller ei. Her testes bakterienes overflateegenskaper, et ledd for å finne ut om de er av E. coli-varianten det letes etter. Foto: HANNE MARI JORDSMYR/VETERINÆRINSTITUTTET
JOBBER PÅ SPRENG: Forskerne ved Veterinærinstituttet jobber i helga for å prøve å komme nærmere et gjennombrudd i etterforskningen. Så langt vites det ikke engang om E. coli-smitten kommer fra mat eller ei. Her testes bakterienes overflateegenskaper, et ledd for å finne ut om de er av E. coli-varianten det letes etter. Foto: HANNE MARI JORDSMYR/VETERINÆRINSTITUTTETVis mer

- Ikke nøl med å gå til legen

Se etter E. coli-symptomer hos barna. Nettmøte søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Matsmittekomiteen jobber på spreng for å peke ut årsaken til at fire barn så langt er blitt syke i det som nå betegnes som et nytt nasjonal E. coli-utbrudd. Én liten gutt fra Sogn og Fjordane er allerede død, og to søsken på tre og fem år er innlagt på St. Olavs hospital i Trondheim. Et fjerde barn i Tromsø er nå utenfor fare.

Mat mistenkt
Foreløpig vet man ingenting om smittekilden - men det mistenkes sterkt at de fire barna fra vidt forskjellige deler av landet har spist samme type mat. På Veterinærinstituttet jobber forskerne i helga for å komme til bunns i mysteriet.

- Vi er i gang med analysen av prøvene, men er på et veldig tidlig stadium, og det vil ta tid. Jeg tviler på at det kommer noe konklusivt resultat i helga, sier Anne Brit Haug, kommunikasjonsdirektør ved Veterinærinstituttet, til Dagbladet.no.

Veterinærinstituttet analyserer matprøver tatt fra de berørte familienes kjøleskap og frysere, mens Folkehelseinstituttet (FHI) leder etterforskningen og står for den mer taktiske delen av granskningen blant befolkningen - det vil for en stor del si intervjuer med de involverte.

- Foreløpig har vi ikke noe gjennombrudd, vi vet ikke engang om det dreier seg om mat. Men vi driver og kartlegger hva barna har spist, og har gått gjennom kjøleskap og fryser hos familiene, sier Preben Aavitsland, avdelingsdirektør ved FHI, til Dagbladet.no.

Han opplyser at det ikke er meldt inn nye tilfeller det siste døgnet.

Vær renslig
- Hvilke symptomer bør foreldre være obs på hos barna?

ETTERFORSKER: Preben Aavitsland, avdelingsleder ved Folkehelseinstituttet, leder jakten på smittekilden. Søndag stiller han i nettmøte her på Dagbladet.no. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX
ETTERFORSKER: Preben Aavitsland, avdelingsleder ved Folkehelseinstituttet, leder jakten på smittekilden. Søndag stiller han i nettmøte her på Dagbladet.no. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX Vis mer

- Hvis barnet har blodig diaré, samt er svakt og generelt svekket, bør lege oppsøkes. Diareen i seg selv trenger ikke bety at vi har med den farlige smitten å gjøre - men symptomene bør uansett sjekkes, sier Aavitsland.

- Fins det forholdsregler folk kan ta mot smitte?

- Ikke annet enn de vanlige rådene om kjøkkenhygiene, som dreier seg om gjennomsteking/-koking av rått kjøtt, ikke blande rått og tilberedt kjøtt på samme fjøl, håndhygiene, etc. [se faktaboks].

- Er det fare for mørketilfeller, at sykdomstilfeller ikke blir registrert?

- Det er lite trolig; i sin alvorligste fase innebærer sykdommen at nyrene blir rammet, og da bærer det som regel til legen uansett, er Aavitslands svar.

Frykt for reprise
Tidligere i dag ble det kjent at Nortura, som eier Gilde-varemerket, har svingt seg rundt for å forsikre seg om at smitten ikke kommer fra noen av deres anlegg. De vil gå langt for å unngå en liknende skandale som i 2006, da 18 familier ble rammet av E. coli-smitte som til slutt viste seg å stamme fra Gildes morrpølser. Én gutt døde.

- Vi går gjennom hygiene- og vedlikeholdsrapportene våre en gang til. Vi må finne ut av dette fortere enn svint, sa Norturas kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist til Dagbladet.no.

Søndag klokka 15 stiller FHIs Preben Aavitsland i nettmøte med leserne. Spørsmål kan sendes inn allerede nå.

Les mer om E. coli-utbruddet på FHIs hjemmesider.