Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke norske nok

Familien Marit Bertheussen og Aleksandr Birovljev og barna Natasha (11) og Sebastian (7) har norsk statsborgerskap. Men for myndighetene er ikke Bærums-familien norsk nok til å ta i mot au pair-hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien Marit Bertheussen og Aleksandar Birovljev og barna Natasha (11) og Sebastian (7) har norsk statsborgerskap. De spiser kjøttkaker til middag, feirer 17. mai og går tur i skog og mark i helgene. De snakker norsk, bor i rekkehus i Bærum og trodde de var en vanlig, norsk familie.

Helt til de søkte au pair-opphold for norskstudenten Milena Marjanovic (22) fra Beograd. Da fikk de kontrabeskjed fra Utlendingsdirektoratet (UDI): Dere ansees ikke som representative for vertslandets (les: Norge) kultur eller språk fordi faren i vertsfamilien er av samme nasjonalitet som au pair-søkeren.

- Sjokk og vantro

- Vi reagerte med sjokk og vantro på avslaget. Først trodde vi det var en spøk, men skjønte etter hvert at myndighetene mente alvor, sier Aleksandar Birovljev lettere oppgitt.

Forskeren, som er født i tidligere Jugoslavia, har bodd i Norge i 13 år. Han snakker flytende norsk og er norsk statsborger.Kona Marit Bertheussen reagerer enda sterkere på måten familien har blitt behandlet på.

- Jeg føler det som en krenkelse av min menneskerett. Som familie er vi blitt fratatt vårt norske statsborgerskap og elementære borgerrettigheter, sier hun.

- Avslaget ble basert på min manns etniske opphav, og ikke på familiens faktiske hverdag, sier den ektefødte harstadværingen med helnorske generasjonsrøtter.

- Tøff kamp

Kampen mot utlendingsmyndighetene ble tøffere enn familien kunne ane da de i fjor sommer ønsket å ta imot en au pair.

De ønsket en person fra farens hjemland som de kunne lære norsk, samtidig som hun kunne lære dem litt serbokroatisk.

De tok kontakt med anerkjente Ljubisa Rajic - professor i nordisk filologi ved universitetet i Beograd - som anbefalte en av sine studenter.

En gyldig kontrakt med 22 år gamle Milena Marjanovic ble undertegnet. Hun studerer nordisk språk og kultur, snakker norsk og ville kombinere oppholdet med videreutdanning i språket.

Alle formaliteter ble ordnet, men arbeids- og oppholdstillatelsen ble avslått fordi bærumsfamilien ikke tilfredsstiller kravene.

- Rendyrka rasisme

For ifølge UDI forutsettes et au pair-forhold å ha både et utdanningsmessig og et kulturelt formål.

Dette skal bli ivaretatt ved at vertsfamilie bruker vertslandets språk og ellers representerer landets kultur.

Ifølge UDI gjør ikke denne familien det - til tross for at de overfor politiet har dokumentert noe helt annet.

I avslaget heter det:

- Au pair-formålet anses ikke ivaretatt, da faren i vertsfamilien er av samme nasjonalitet som søkeren og en del av hennes oppgave er å undervise barna i søkerens hjemlands språk.

Marit og Aleksandar vet ikke om de skal le eller gråte over begrunnelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!