- Ikke nye våpen til Syria

Russlands tålmodighet med Bashar al-Assad nærmer seg slutten.

 TÅLMODIGHET PÅ PRØVE:  Demonstranter i Isqat nær Idlib i Syria viser fram en plakat der Russlands utenriksminister pumper opp en ballong med president Bashar al-Assads utseende. Det er imidlertid flere tegn til at Russland er i ferd med å endre holdning i Syria-spørsmålet. FOTO: Shaam News Network/Reuters/NTB Scanpix.
TÅLMODIGHET PÅ PRØVE: Demonstranter i Isqat nær Idlib i Syria viser fram en plakat der Russlands utenriksminister pumper opp en ballong med president Bashar al-Assads utseende. Det er imidlertid flere tegn til at Russland er i ferd med å endre holdning i Syria-spørsmålet. FOTO: Shaam News Network/Reuters/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden starten av konflikten i Syria har Russland stått last og brast med regimet.

Nå tyder imidlertid mye på at tålmodigheten med Bashar al-Assad går mot slutten.

Sammen med Kina har Russland hittil blokkert alle forsøk på å fordømme det syriske regimet i FNs sikkerhetsråd, samtidig som Moskva har forsynt Assad-regimet med våpen.

Nye våpenleverandører Nå tyder mye på at Syria etter hvert må kjøpe jagerfly og kanoner annetsteds fra. Mandag uttalte Vjatsjeslav Dzirkaln, nestsjef for den statlige tjenesten for militærteknisk samarbeid, at Russland er bekymret for utviklingen i Syria.

- Vi snakker ikke om nye våpenleveranser til Syria. Inntil situasjonen stabiliserer seg, blir det ingen leveranser av nye våpen, sa Dzirkaln, ifølge russiske nyhetsbyråer.

Han understreker imidlertid at Russland vil oppfylle allerede inngåtte avtaler. Likevel antyder Dzirkaln at avtalen om kjøp av 40 jagerfly av typen Yak-130 som ble inngått i fjor, kan bli annullert, ifølge den britiske avisen The Independent.

Putin vil presse Spesialutsending for FN og Den arabiske liga, Kofi Annan, hadde mandag samtaler med president Bashar al-Assad i Damaskus. Møtet ble av begge parter beskrevet som konstruktivt.

Russlands president Vladimir Putin virket imidlertid ørlite skjerpet i tonen da han snakket om Syria-konflikten mandag, skriver The New York Times.

- Vi må gjøre så mye som mulig for å presse de stridene parter til å komme fram til en fredelig, politisk løsning på alle stridsspørsmål, sa Putin.

Han understreket behovet for å fremme dialog.

- Det er naturligvis mer komplisert enn å gå inn med rå styrke, men det er den eneste løsningen som kan føre til en langsiktig avtale som vil medføre stabilitet i Syria og regionen som sådan, påpekte Putin.

Opposisjon på besøk Samtidig gjorde en delegasjon fra Det syriske nasjonalrådet (SNC) seg klare til å reise til Moskva. SNC er en paraplyorganisasjon for en rekke grupper og regnes som den viktigste opposisjonsbevegelsen.

Etter planen skal delegasjonen møte utenriksminister Sergej Lavrov onsdag.

Natt til tirsdag ble det nok en gang skutt granater fra Syria inn på libanesisk territorium etter skuddvekslinger på grensen mellom de to landene. Det er foreløpig ikke meldt om drepte eller sårede.

- Russerne må skjønne at regimet er blitt en trussel mot sikkerheten i hele regionen, som vi har sett i Libanon og Tyrkia, sier delegasjonsmedlem George Sabra, som representerer kristne i Syria.

- Hovedformålet med møtet er å se framover. Hvorfor vil Russland møte opposisjonen? Hvorfor vil de knytte nye bånd? De forbereder seg på en ny tid, sier Sabra.

Granater mot Libanon Et annet delegasjonsmedlem, Samir Nachar, sier at han fikk nyss om en endring i Russlands holdning til konflikten under Venner av Syria-møtet i Paris fredag.

- Noen venner ba oss besøke Russland for å se om det stemte, og vi fikk attpåtil en invitasjon, sier Nachar.

Han er likevel kompromissløs når det gjelder Bashar al-Assads framtid som syrisk leder.

- Vi aksepterer ingen løsning som innebærer at Assad blir sittende som president.

(NTB - Åsmund Gram Dokka).