Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke nyvalg på Island

President Olafur Ragnar Grimsson vil foreløpig ikke etterkomme statsminister Sigmundur David Gunnlaugssons ønske om å skrive ut nyvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gunnlaugsson åpnet tirsdag for å skrive ut nyvalg dersom han ikke får støtte fra koalisjonspartnerne i Selvstendighetspartiet.

På sin egen Facebook-side opplyste Gunnlaugsson at han hadde orientert Selvstendighetspartiets leder, finansminister Bjarni Benediktsson, om dette, men dette blir tilbakevist.

Orienterte ikke partifeller Ifølge sentrale kilder i statsministerens eget parti, Framsoknarflokkurinn, orienterte han heller ikke dem før han oppsøkte president Olafur Ragnar Grimsson og ba ham skrive ut nyvalg tirsdag.

For første gang i Islands historie sa derfor presidenten nei til en statsministers bønn om nyvalg, noe Grimsson gjorde med henvisning til at han først ønsket å rådføre seg med flere.

Panama Papers Gunnlaugssons parti Framsoknarflokkurinn, som ligner det norske Senterpartiet, og Selvstendighetspartiet har i dag 48 av de 63 representantene i nasjonalforsamlingen, og Benediktsson har overfor islandske medier antydet at hans parti vurderer å avslutte regjeringssamarbeidet som følge av skandalen knyttet til Panama Papers.

Tusenvis av islendinger demonstrerte mandag utenfor nasjonalforsamlingen med krav om Gunnlaugssons avgang, etter avsløringene om at statsministerens kone eier et selskap i skatteparadiset Seychellene.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram