Ekstremværet «Frank»:

- Ikke ofte man registrerer disse styrkene

Rødt farevarsel er sendt ut før ekstremværet «Frank» om få timer treffer land. - Vi sender ut varselet fordi der dette slår til, kan det bli ille, sier meteorologen.

EKSTREMT: I 13.00-tida i dag vil vinden virkelig begynne å ta seg opp, advarer Meteorologisk institutt. Ekstremværet «Frank» herjer torsdag formiddag i Nordland og Trøndelag. Det er også ventet at Troms og deler av Finnmark vil bli rammet av uværet. Foto: Meteorologisk institutt
EKSTREMT: I 13.00-tida i dag vil vinden virkelig begynne å ta seg opp, advarer Meteorologisk institutt. Ekstremværet «Frank» herjer torsdag formiddag i Nordland og Trøndelag. Det er også ventet at Troms og deler av Finnmark vil bli rammet av uværet. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er et uvanlig ekstremvær som i dag treffer landet.

«Frank» er et ekstremvær med fralandsvind og vindkast, og tilsvarende ekstremvær har bare blitt registrert i Norge to ganger de siste 20 åra, opplyser statsmeteorolog Eirik Samuelsen ved Meteorologisk institutt.

- Det forrige tilsvarende ekstremværet var «Ylva» i 2017, og før det var det «Narve» i 2006, forteller Samuelsen.

Lastebil av veien

Meteorologisk Institutt varsler at vinden vil starte å ta seg opp rundt klokka 13.00 i ettermiddag.

- Vi venter fortsatt på stormen, og håper at dette skal gå bra, sier Samuelsen.

Men det betyr ikke at det er helt stille før stormen.

En lastebil har i formiddag blåst av veien på E6 i Vefsn i Nordland.

I Leirfjord har en vegg i en gammel fjøs blåst vekk, opplyser politiet i Nordland, spom også for kort tid siden meldte om at takplater har blåst av en garasje i Alstadha.

EKSTREMVÆR: De siste resten av ekstremværet «Ellen» skal komme inn over Trøndelag og Helgeland i kveld. Reporter: Christian Wehus. Video: YR Vis mer

- Kan bli ille

Meteorologisk institutt har sendt ut rødt farevarsel, og meteorolog Samuelsen forteller at de forventer at det kan bli ille.

- Hva har man i vente?

- Ekstremt kraftige vindkraft. Det er ikke alle steder man vil oppleve vindkast på 50 meter per sekund, men vi sender varselet ut fordi der dette slår til, kan det bli ille. Prognosene våre er nesten helt like de vi hadde under ekstremværet «Ylva», og så langt ser prognosene våre ut til å stemme, sier Samuelsen.

Det ekstreme ved Frank

Akkurat nå befinner «Frank» seg over Nordsjøen, forteller statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valved til Dagbladet.

- Størrelsen på lavtrykket er utviklet, og et kraftig stormsenter er i økning nå. Det har begynt å blåse opp med vind, sier hun til Dagbladet.

Hun forteller at det som gjør «Frank» så ekstrem er vindkastene.

- Vi venter øst-sørøst storm med ekstremt kraftige vindkast på 35-50 m/s lokalt på Nord-Helgeland, Salten, Ofoten og Troms. Det ventes sterkest vind fra torsdag ettermiddag fram til fredag ettermiddag. Det vil være store variasjoner i vindstyrke, opplyser Meteorologisk institutt på sine nettsider.

- Noen kan få lite vind, andre steder kan få ekstremt kraftige vindkast, og disse vindkastene vil komme plutselig, forklarer Valved.

- Vindkast på 35 – 50 meter per sekund er ekstremt kraftig. Det er ikke ofte man registrerer disse styrkene, fortsetter hun.

- Farlig

Instituttet kommer derfor med klare oppfordringer til personer som befinner seg i områdene som rammes.

- Det er farlig å være utendørs, og det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, skog og strømnett, heter det i farevarselet.

Lave temperaturer og sterk vind gjør faren for nedkjøling og frostskader veldig stor, advarer Meteorologene på twitter.

- På utsatte steder vil tmperaturen kunne komme ned i -10 til -15 grader. Kombinasjonen storm og lave temperaturer vil kunne gi utfordringer for strømforsyningen, potensiale for stor forfrysningsfare og fare for moderat til sterk ising på skip, advarer Meteorologisk institutt.

Politiet i Nordland går også ut med en advarsel i dag:

- Grunnet ekstremværet gjentar vi oppfordringen fra tidligere. Kombinasjonen av sterk vind og kulde kan medføre farlige situasjoner. Veier/bruer kan bli stengt på kort varsel grunnet vind og nedfall. Ikke utsett deg eller andre for unødvendig fare. Hold deg hjemme, skriver politiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer