Ikke økt sympati til USA etter terroren

Terroren mot New York og Washington sist september har ikke gitt USA større sympati blant såkalte synsere i andre land. Mange av dem mener tvert om at USA «har godt av å få vite hvordan det er å være sårbar».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Meningene blant 275 såkalte opinionsdannere er kartlagt av et prosjekt som ledes av USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright. Hun er temmelig bekymret over resultatet, skrev Stockholm-avisen Dagens Nyheter fredag.

Halvparten av ikke-amerikanerne som er spurt, mener USAs opptreden som supermakt kan ha vært den viktigste utløsende årsak til terrorangrepene 11. september. Hele 70 prosent av de spurte sier at amerikanerne bør ha lært en nødvendig lekse om sårbarhet.

- Akkurat denne kommentaren er uten tvil det mest urovekkende i hele undersøkelsen, sier Madeleine Albright. Hun har også merket seg at ni av ti blant europeerne som er spurt, sier USAs politikk har bidratt til en dyp splittelse mellom en rik og en fattig del av verden.

Hun og hennes medamerikanere kan likevel trøste seg med at undersøkelsen ikke gir belegg for teorien om en ny og verdensomspennende anti-amerikanisme. Sju av ti spurte sier de har en svært positiv holdning til amerikanere, og ser på USA som «mulighetenes land».

NTB-TT

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer