- Ikke ondsinnet, bare søtt

Ledelsen ved Statens håndverks- og kunstindustriskole trosser Slottets henstilling om ikke å vise manipulerte bilder av kongefamilien. Utstillingen, som blant annet viser manipulerte sexbilder av kronprins Haakon, åpner i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og FRODE HANSEN

Selv om kronprins Haakon slettes ikke er glad for de kontroversielle bildene, bestemte kronprinsen og kong Harald seg i går formiddag at kongehuset ikke skal anmode skolen om å fjerne bildene fra utstillingen.

- Men generelt tar de sterk avstand fra bruk av manipulerte bilder i enhver sammenheng. Vi henstiller selvsagt alle til ikke å bruke slike bilder. Det må likevel være opp til skolen selv å bestemme om de skal fjerne bildene, sier konstituert kabinettssekretær Berit Tversland ved Slottet til Dagbladet.

Kunst- og håndverksskolens øverste leder, prodekan Jan Pahle var i går kveld i kontakt med Slottet. Pahle har overfor kabinettssekretæren forklart situasjonen og beklaget det hele. Men bildene vil ikke bli sensurert.

- Jeg verken kan eller vil sensurere bildene, sier Pahle til Dagbladet.

- Det er riktig at vi ønsket vår nabo, kronprins Haakon, til å åpne utstillingen. Men på det tidspunktet visste vi ikke om at han var en del av utstillingen, sier han.

Ubekvemt

Dekanen befinner seg i en ytterst ubekvem situasjon. Skolen og museet har tradisjonelt hatt lange og gode bånd til kongehuset. Nå frykter de at dette kan bli ødelagt. På den annen side ville det blitt ramaskrik i Kunst-Norge dersom bildene ble sensurert.

- Jeg befinner meg i en knipetang. Jeg kan ikke bedrive sensur. Hadde det dreid seg om hardcore-porno, ville jeg grepet inn. Men dette er ikke ondsinnet, bare søtt, sier Pahle.

- Jeg skal skrive et brev til kronprinsen og beklage situasjonen både han og skolen er kommet opp i, sier Pahle.

Tøff dag

Utstillingen, som åpnes i dag, viser en rekke fotomanipulerte bilder av kronprinsen. To av dem er sterkt erotiske. Bildene utgjør en del av kunststudenten Jill Moursunds hovedfagseksamen. Etter at Dagbladet i går brakte nyheten om de erotiske bildene, har aviser, radio og tv kastet seg over kunststudenten.

- Det har vært en tøff dag. Jeg hadde aldri drømt om at bildene skulle skape så mye oppstuss. Jeg har bare laget en sukkersøt ungpikedrøm, en eskapade i Barbie-estetikk. Den 28 år gamle kunststudenten forteller at hun er glade for at kronprinsbildene ikke blir fjernet fra utstillingen.

Dagbladet sendte bildene via e-post til kabinettssekretæren tidlig torsdag kveld. Kronprins Haakon fikk se bildene samme kveld. I går morges ble saken

diskutert på slottet.

- De var ikke glad for det de fikk se, sier Tversland, som mener bildene er smakløse.

SLITEN: - Nå har jeg fått mine 15 minutter i rampelyset, sier kunststudent Jill Moursund.