- Ikke opp til Putin

Pentagons talsmann John Kirby med klar beskjed om Sveriges og Finlands Nato-søknad.

John Kirby i Pentagon holder pressekonferanse om Ukraina-krigen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pentagon-talsmann John Kirby gjør det klart at Vladimir Putin og Russland ikke har noe de skulle ha sagt når det kommer til Finlands og Sveriges Nato-søknader. Det gjør han på en pressekonferanse mandag kveld.

- Det er ikke opp til Putin å bestemme dette. Det er opp til de andre Nato-landene, sier han.

Han understreker samtidig at han verken er «sjokkert» eller «overrasket» over måten Russland har reagert de to landenes intensjon om å levere en formell søknad.

- Det er viktig å huske på at det er Putin og Russland som er den aggressive parten i denne konflikten. Det er de som bestemte seg for å invadere Ukraina - et land som ikke utgjør en trussel mot noen. Alt dette kunne tatt slutt om Putin bare gjorde det riktige.

Mandag ettermiddag kom Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan med uttalelser som står i kontrast med rapportene fra helga. Han stiller seg nå tvilende til hvorvidt Sverige og Finland bør bli Nato-medlemmer. Kirby ville ikke gå inn i hvorvidt de aspirerende Nato-landene bør endre sin utenrikspolitikk for å føye seg til tyrkiske krav.

- Vi jobber med å finne ut hvor Tyrkia står, og de er en viktig alliert. Jeg tror vi kommer oss gjennom denne prosessen, sier han.

Kirby sier også at ukrainske styrker har gjort store framskritt i områdene rundt Kherson og Kharkiv, men kan ikke bekrefte påstandene om at russiske styrker har måttet trekke seg helt tilbake til russisk side av grensa.

Han kan heller ikke bekrefte rapportene om at de ukrainske styrkene i stålverket Azovstal i Mariupol skal ha blitt evakuert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer