Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke opp til Sverige om Assange blir utlevert til USA

England må samtykke, opplyser svensk aktor.

FRYKTER UTLEVERING: Julian Assange og hans advokater jobber nå med å hindre en utlevering til Sverige, fordi han frykter at søta bror vil sende ham vidre til USA. Det vil imidlertid ikke skje uten videre, mener aktor ved de svenske påtalemyndighetene, Nils Rekke. - I såfall må England først samtykke, sier han til Dagbladet. Foto: Leon Neal /Scanpix
FRYKTER UTLEVERING: Julian Assange og hans advokater jobber nå med å hindre en utlevering til Sverige, fordi han frykter at søta bror vil sende ham vidre til USA. Det vil imidlertid ikke skje uten videre, mener aktor ved de svenske påtalemyndighetene, Nils Rekke. - I såfall må England først samtykke, sier han til Dagbladet. Foto: Leon Neal /Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Julian Assange frykter han blir utlevert videre til USA fra Sverige.

- Men dersom han kommer til Sverige, kan ikke Sverige sende ham til et tredje land uten videre. Sverige trenger først Englands godkjenning, sier aktor ved påtalemyndigheten i Sverige, Nils Rekke, til Dagbladet.

Svertekampanje - Den store risikoen som vi alltid har vært mest bekymret for, er videre utlevering til USA. Og det synes å være stadig mer alvorlig og stadig mer sannsynlig, sa Assange sist fredag.

Han og hans advokater jobber nå intenst for å unngå en utlevering til Sverige, som har etterlyst ham for seksuelle overgrep mot to kvinner.

Assange kaller tiltalen og etterlysningen for en svertekampanje som USA står bak, og mener den har som formål å få ham til Sverige slik at han kan sendes videre til USA.

I USA vurderer justisdepartementet å sikte ham for spionasje, og ifølge britiske Independent pågår det uoffisielle samtaler mellom USA og Sverige ned tanke på en eventuell utlevering, skriver Svenska Dagbladet.

Disse påstandene blir imidlertid tilbakevist av Sveriges utenriksminister Carl Bildt.

Må siktes Ifølge aktor ved påtalemyndighetene i Sverige, Nils Rekke er det foreløpig svært uklart om Assange vil bli sendt videre til USA fra Sverige.

- Så vidt jeg vet er det ikke reist noen rettslig siktelse mot Assange i USA, derfor blir dette spørsmålet rent hypotetisk. For å kunne utlevere Assange, må USA sikte ham for et lovbrudd som gir fengsel i mer enn to år i begge land. Om blir han utlevert til Sverige, er vi dessuten ikke frie til å gjøre hva vi vil. Det blir i såfall en trepartsdiskusjon, der også England må samtykke, sier Rekke.

Han presiserer dessuten at det fremdeles ikke er sikkert om Assange blir utlevert til Sverige.

- Jeg ønsker ikke å spekulere i om han blir utlevert til Sverige, men reglene sier at etterforskede mennesker skal overleveres til det landet der forbrytelsen er gjort, sier han.

Når vil man kunne vite mer om dette?

- Jeg vet ikke, men det er varslet nye forhandlinger rundt den 10. januar, og etter dette vet vi antakelig mer, sier Rekke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!