<strong>-LOVLIG:</strong> Medierettsadvokat Jon Wessel-Aas mener Ubaydullah Hussain ikke gjorde seg skyldig i noe lovbrudd da han slo fast at medier som trykker Muhammed-karikaturer fortjener dødsstraff etter sharialovgivningen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
-LOVLIG: Medierettsadvokat Jon Wessel-Aas mener Ubaydullah Hussain ikke gjorde seg skyldig i noe lovbrudd da han slo fast at medier som trykker Muhammed-karikaturer fortjener dødsstraff etter sharialovgivningen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Ikke oppfording til vold eller terror

Ytringsfrihets-advokat Jon Wessel-Aas mener Hussains dødsstraff-uttalelser er lovlige ytringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):  - Det er lov å si hva som følger av et annen lovsystem. Det er også lov å si at sånn burde det være over alt, også at det burde være straffbart og innebære dødsstraff å trykke slike tegninger. Men det er ikke lov å oppfordre noen å håndheve enn sånn sanksjon privat, altså å drepe noen. Særlig hvis det det konkretisert.

- Isolert sett mener jeg det han har sagt her, er helt innafor.
        
Det sier medierettsadvokat Jon Wessel-Aas om uttalelsene islamisten Ubaydullah Hussain kom med under fengslingsmøtet til Arfan Bhatti i Oslo tingrett tidligere i dag. Da sa Hussain til frammøtt presse at de som trykker karikaturer av profeten Muhammed fortjener dødsstraff, ifølge sharialovene.

- Det er bred enighet om hvilke konsekvenser dette har under sharialovgivningen, sa Hussain.

- Forventer respekt På spørsmål fra Dagbladet om dette innebærer dødsstraff, svarte han:

- Selvfølgelig. Riktig. Det gjelder å krenke alle profeter. Vi forventer at folk respekterer vår religion.

- Det er et faktum at sharialovene, eller en tolkning av dem, er som han beskriver dem. Det blir som om jeg stadfester at det er dødsstraff for drap i Texas, sier Wessel-Aas.       

- Spørsmålet er om det han sier, er en oppfordring til norske muslimer om å ta loven i egne hender og å begå vold mot medier som trykker disse karikaturene i Norge eller Europa. Det mener jeg han ikke har gjort. Det skal mer til. Hadde han for eksempel sagt at alle gode muslimer plikter å ta sharialoven i egne hender mot medier i Norge og Europa som skjender profeten, hadde det vært en oppfordring.  

En rekke norske medier, inkludert Dagbladet, har publisert karikaturtegningene til Charlie Hebdo i etterkant av angrepet i Paris. På spørsmål om det betyr at norsk presse har gjort seg fortjent til angrep, sa Hussain:

- Det er å legge ord i munnen på meg. Norsk presse er med på å publisere og skape mer hat mellom muslimer og ikke-muslimer, sier Hussain.
Frikjent for terroroppfording Ubaydullah Hussain ble i høst frikjent for terroroppfordring, etter å ha hyllet flere voldelige angrep. «To hell with Boston and may Allah destroy america!!» skrev han på Facebook-siden sin etter angrepet mot Boston Maraton.

Tiltaltes ytringer er innenfor ytringsfriheten slik den kommer til uttrykk i Grunnloven, konkluderte Oslo tingrett. Da frifinnelsen kom, mente Wessel-Aas at den var viktig og god.

- Jeg enig i resultatet, og dommen er en grundig gjennomgang av jussen på området. Den peker nettopp på at det må noe mer til før man kan innfortolke noe som en oppfordring til terror. At man ikke kan legge ting inn i ytringer, men må forholde seg ganske strengt til det som er sagt, sa han til Dagbladet.

- Det er en viktig dom som hegner godt om legalitetsprinsippet - i en sak der det er ganske åpenbart at man snakker om en type som med god grunn ikke er noen helt i befolkningen, la han til.

Påtalemyndigheten har anket saken, som dermed trolig kommer opp i Borgarting lagmannsrett i sin helhet.

<strong>-LOVLIG:</strong> Medierettsadvokat Jon Wessel-Aas mener Ubaydullah Hussain ikke gjorde seg skyldig i noe lovbrudd da han slo fast at medier som trykker Muhammed-karikaturer fortjener dødsstraff etter sharialovgivningen.Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
-LOVLIG: Medierettsadvokat Jon Wessel-Aas mener Ubaydullah Hussain ikke gjorde seg skyldig i noe lovbrudd da han slo fast at medier som trykker Muhammed-karikaturer fortjener dødsstraff etter sharialovgivningen.Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer