Varsel mot psykiater:

Ikke opprettet tilsyn

- Helsepersonelloven gjelder 24/7, sier ekspert på helsejuss. Forfatter Hilde Rød-Larsen hevder hun og en psykiater hadde et forhold mens hun var i en sårbar situasjon. Så langt er det ikke opprettet tilsyn av psykiateren.

HEVDER SEKSUELT FORHOLD: Forfatter Hilde Rød-Larsen hevder hun og en psykiater hadde et seksuelt forholdt. - Det har ingenting å si at hun ikke var hans pasient, mener helsejurist.
HEVDER SEKSUELT FORHOLD: Forfatter Hilde Rød-Larsen hevder hun og en psykiater hadde et seksuelt forholdt. - Det har ingenting å si at hun ikke var hans pasient, mener helsejurist. Vis mer
Publisert

I slutten av november sto et intervju med forfatter Hilde Rød-Larsen på trykk i den danske avisa Information. Bakgrunnen var lanseringen av hennes siste bok «Diamantkvelder». I boka innleder «Agnete» et forhold til sin beste venninnes far, som er psykolog.

I intervjuet påstår Rød-Larsen at hun selv ble seksuelt utnyttet av en norsk psykiater.

Onsdag bekreftet Hilde Rød-Larsen overfor Dagbladet at hun har levert inn et varsel til Statsforvalteren i Oslo og Viken.

- Det var tøft å skrive det, men en lettelse å ha levert det og vite at det nå ligger i myndighetenes hender å granske saken, skriver Rød-Larsen i en sms til Dagbladet.

Statsforvalteren i Oslo og Viken forteller til Dagbladet at de foreløpig ikke har tatt stilling til om de skal opprette tilsynssak eller ikke.

- Vi venter på dokumenter i saken. Det kan ta flere dager, skriver kommunikasjonssjef Liv Asta Ødegaard i en e-post til Dagbladet.

- Loven gjelder

Forfatter Hilde Rød-Larsen er klar på at hun aldri har vært psykiaterens pasient.

Kan psykiaterens handlinger da rammes som brudd på helsepersonelloven, når Rød-Larsen ikke var hans pasient?

Aslak Syse er lege og jurist, professor emeritus i rettsvitenskap ved UiO og ekspert på helsejuss. Han er helt tydelig på at helsepersonelloven gjelder uansett om psykiateren er på jobb eller ikke.

- Det er ingen tvil om at helsepersonelloven gjelder for helsepersonell døgnet rundt, enten man er i arbeid eller ikke, i private sammenhenger eller ikke, sier Syse til Dagbladet.

I romanen skriver Hilde Rød-Larsen at romanfiguren, som hun i etterkant av utgivelsen har forklart har selvbiografiske trekk, møtte psykiateren første gang i et familieselskap.

KLAR: Aslak Syse sier det er ingen tvil om at heslepersonelloven gjelder uansett om forholdet har vært privat. Her fotografert i 2012. Foto: Berit Roald / NTB
KLAR: Aslak Syse sier det er ingen tvil om at heslepersonelloven gjelder uansett om forholdet har vært privat. Her fotografert i 2012. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Taushetsplikt uansett

Helsejurist Syse drar et eksempel:

- Hvis noen i et privat selskap snakker med en lege om helsemessige utfordringer, og det er åpenbart at hun snakker med en lege for å søke råd, så er dette omfattet av taushetsplikten, som er regulert i helsepersonelloven. Dette har det vært høyesterettssaker om, og her foreligger det ingen tvil, sier Syse.

Øyeblikkelig-hjelp-plikten, som gjelder alt helsepersonell, gjelder også hele døgnet - 24/7, understreker Syse.

- Det ville ikke være grunn til å lovfeste denne om den skulle være begrenset til arbeidstida, sier han.

Også handlinger som en lege gjør utenom arbeidstid, kan føre til at han mister legeautorisasjonen. Dette gjelder atferd som etter helsepersonelloven «anses uforenlig med yrkesutøvelsen».

- Handlinger som er foretatt utenfor arbeidstid kan altså føre til både faglig pålegg til helsepersonell (tidligere advarsel) og tilbakekall av autorisasjon. Det finnes eksempler på leger som er dømt for incest mot egne barn, men aldri gjort noe påfallende i arbeidssammenheng, som er blitt fratatt autorisasjon, sier jurist Syse.

Avviser

Psykiaterens advokat, Halvard Helle i Schjødt, avviser mulig brudd på helsepersonelloven.

- Det er tale om en privat relasjon mellom to voksne personer som ikke har noe med hans yrkesutøvelse å gjøre og som ligger mange år tilbake i tid. Det har verken formelt eller reelt vært en lege/pasientrelasjon. Forholdet faller ikke inn under helsepersonellovens bestemmelser, skriver advokat Helle i en e-post til Dagbladet.

- Jeg vil sterkt advare mot å trekke konklusjoner i denne saken på bakgrunn av den generelle debatten, legger han til.

Overfor TV 2 har advokat Helle vært klar på at psykiateren ikke har utnyttet sin rolle. Han avviser også at han visste Rød-Larsen var i en sårbar situasjon.

Vil undersøke

- Statsforvalteren i Oslo og Viken vil ved å undersøke saken, finne ut om det har vært brudd på helsepersonelloven, skriver direktør i Statens helsetilsyn Jan Fredrik Andresen i en e-post til Dagbladet.

Helsetilsynets Andresen fortalte til VG mandag at han etter en samtale med Hilde Rød-Larsen oppfordret henne til formelt å melde Statsforvalteren i Oslo og Viken, slik at en tilsynssak av den nevnte psykiater kan opprettes.

Direktør Andresen uttaler i VG at av erfaring tar gjerne flere som har opplevd liknende, kontakt med tilsynsmyndighetene når noen står fram i mediene.

Dagbladet spør Helsetilsynets direktør om bakgrunnen for å opprette tilsyn, er et ønske om å få inn flere mulige varsler.

- Helsetilsynet har erfaring fra at saker som omtales i media, gjerne fører til at personer tar kontakt. Det er en påpekning av dette, ikke en oppfordring om å melde, jeg gir uttrykk for til VG, svarer direktør Andresen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer