Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus

- Ikke overbevist om at lockdown fungerer

Statsepidemiolog Anders Tegnell forsvarer Sveriges coronastrategi, og sier at landet kan holde på som nå i månedsvis uten å skade samfunnet for mye.

UT MOT SVERIGE: På en pressekonferanse fredag fikk USAs president Donald Trump spørsmål om hva han tenker om Sveriges håndtering av coronakrisen. Video: Det hvite hus / Youtube Vis mer

Sverige har så langt flere døde av coronavirus i forhold til innbyggertall enn USA.

Over 900 mennesker er døde av viruset. Langt mer per innbygger enn Norges så langt 134 dødsfall.

Samtidig er Sverige det vestlige landet som er rammet av pandemien med færrest restriksjoner. Skoler og barnehager er ikke stengt, og restauranter og uteserveringer er fortsatt åpne.

Nytt forsvar

Samtidig er svenskene oppfordret til å unngå kollektivtransport og bedt om å ha hjemmekontor.

RASER: 22 svenske forskere går hardt ut mot egen regjering for Sveriges håndtering av coronaviruset. Reporter: Emilie Rydning. Video: CNN / Expressen / Dagbladet TV Vis mer

Det er langt fra vanlige «svenske tilstander» i nabolandet, men strategien har vekket oppsikt verden rundt. Mange vestlige land har innført portforbud, nedstengning av serveringssteder og langt strengere restriksjoner enn i Sverige.

Statsepidemiolog Anders Tegnell er blitt ansiktet for Sveriges strategi utad. Den svenske regjeringen har søkt utvidet makt, men tilnærmingen i Sverige har i større grad vært styrt av de faglige rådene enn politisk gjennomslagskraft.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

I dag måtte Tegnell nok en gang forsvare Sveriges strategi for et internasjonalt publikum. Det skjer samtidig som strategien møter stadig mer kritikk fra hjemlige smitteverneksperter, som har signert et opprop mot myndighetene.

- Ikke overbevist

- Vi er ikke overbevist om at lockdown og slike ting fungerer veldig bra. Strategien er å be alle jobbe hjemme, unngå kollektivtransport og i stor grad holde seg hjemme, sier Tegnell til CNN tirsdag morgen.

Hovedårsaken er, ifølge Tegnell, at valget deres er bærekraftig.

- En sterk grunn er at dette er veldig bærekraftig. Vi kan holde på sånn i månedsvis uten å skade samfunnet for mye, sier han.

I SVTs morgenstudio tirsdag sier Tegnell at det er langt fra over. Han sier samtidig det er for tidlig å si om Sverige har lyktes i sin kamp mot viruset.

- Det er for tidlig å analysere ettersom ulike land befinner seg i ulike faser av epidemien, men vi kan si at vi i hvert fall har en flat kurve og helsevesenet fungerer fortsatt.

Eldrehjem

Han har tidligere forklart dødssifrene med at Sverige er i en annen fase av epidemien. I dag peker han også på at de ikke har klart å skåne syke- og eldrehjem fra smitte.

- Grunnen til de høye dødssifrene er at smitten har kommet inn på aldershjem, først og fremst i Stockholm. Jeg håper virkelig at resten av landet tar det til seg og jobber for å få til bedre rutiner på sykehjem, sier han.

Rundt halvparten av dødsfallene i Sverige har skjedd på eldrehjem. Den andelen er relativt lik som i Norge, men i løpet av påskehøytida har det blitt meldt om stadig flere dødsfall på sykehjem.

Fram til lørdag 4. april kom rundt halvparten av rapportene om døde coronasmittede fra sykehjem, mens resten kom fra sykehus. Blant de 72 nye dødsfallene som er meldt i løpet av påskehøytida, stammer sju av ti fra sykehjem, ifølge en opptelling gjort av NTB.

«Flokken»

En vesentlig del av Sveriges strategi ved å innføre færre tiltak er at de kan stramme til ved behov. Den går også delvis ut på å skape flokkimmunitet i samfunnet ved at yngre og friske mennesker eksponeres for viruset mens gamle og syke i større grad isoleres.

Dermed kan unge og friske bli et skjold mot de eldre og svakere. En stor andel av befolkningen må være immune for at viruset ikke skal være bærekraftig i befolkningen. I Sverige kan dette tallet trolig nå rundt 50 prosent.

Det er nettopp denne strategien som har fått Donald Trump til å henge ut Sverige.

- Sverige gjorde det de kaller for «flokken», og Sverige lider tungt. Det er en måte å gjøre det på. Alle har sett på alle andre, og nesten alle land har gjort som vi. Om vi ikke hadde gjort dette, hadde vi mistet hundretusenvis flere av mennesker, sier den amerikanske presidenten og henviser dermed trolig til begrepet flokkimmunitet.

Coronageneral Anders Tegnell slo tilbake mot presidenten, og mente forholdene var langt verre i New York enn i Sverige.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!