- Ikke overraskende at politi blir siktet for drap

Politiprofessor Leif GW Persson til Dagbladet etter drapssiktelsen mot en politimann i Telemark.

- KLASSISK:  - Det klassiske er at når en politimann dreper, gjør han det mot noen han er i et forhold
med, sier forfatter, kriminolog og politimann Leif GW Persson. Foto: Jonas Lemberg / Dagbladet
- KLASSISK: - Det klassiske er at når en politimann dreper, gjør han det mot noen han er i et forhold med, sier forfatter, kriminolog og politimann Leif GW Persson. Foto: Jonas Lemberg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er ikke unikt at en politimann blir siktet for drap. Vi har flere eksempler på det i Sverige og i andre land. Hva som er vanlig i Norge vet jeg ikke, men nordmenn er vel ikke så veldig annerledes enn andre menn, sier den svenske politiprofessoren og suksessforfatteren Leif GW Persson til Dagbladet.

Persson har ikke detaljkunnskap om dødsdramaet på Breviksbrua, da Linn Madelen Bråthen (33) - etter politiets oppfatning - ble drept av en politimann.

En politimann som er tatt i løgn. Først forklarte politimannen seg uriktig. Noe et bilde fra et overvåkningskamera dokumenterte. Nå påstår politimannen at Linn Madelen Bråthen tok sitt eget liv - og hoppet fra Breviksbrua.

- Ikke forskjellig Politiet mener derimot at politimannen dyttet eller kastet henne i sjøen fra den høye brua ved Brevik.

- De som er ansatt i politiet er ikke så veldig forskjellig fra andre folk. At en politimann skulle drepe, er jeg ikke overrasket over. I Sverige blir statistisk en av 700 drapsmenn i løpet av et livsløp, sier GW Persson.

Siden han ikke kjenner den tragiske drapssaken i Telemark spesielt godt, er Persson forsiktig med å bruke storslegga mot politiet. Men han blir taus og mer enn oppgitt da Dagbladet forklarer at politiet i Telemark umiddelbart konkluderte med at det ikke lå noe kriminelt bak, da Bråthen ble funnet i sjøen ved Sandøya utenfor Stathelle i Bamble.

- Det klassiske er at når en politimann dreper, gjør han det mot noen han er i et forhold med. Når politiet bruker vold privat, går det oftest utover noen de er i nær relasjon med, sier GW Persson.

- Vet at politifolk kan lyve - Ansatte i politiet er som andre mennesker. Jeg er ikke overrasket over at en politimann - som andre - dreper. Det er heller ikke uvanlig at den som begår straffbare handlinger forsøker å lyve seg bort. Og vi vet jo at politifolk kan lyve, det ser vi jo når de skal forklare seg om forhold i tjenesten. Da er det mange eksempler på at politimenn ikke alltid har det med å fortelle den hele og fulle sannhet, sier han til Dagbladet.

Fredag ble Linn Madelen Bråthen begravet fra en fullsatt Stathelle kirke.

Den drapssiktede mannen fra Telemark ble fredag varetektsfengslet i fire uker, hvorav to uker er i isolasjon.