Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke overraskende

- Det er slett ikke overraskende at man nå også har funnet ut at den såkalte hamburgerbakterien kommer fra eplesaft og salat, sier direktør Atle Ørbeck Sørheim i Statens næringsmiddeltilsyn (SNT).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også i Norge forbereder myndighetene seg på den dødelige og aggressive bakterien. Selv om ingen nordmenn til nå er rapportert syke av E. coli-bakterien, er beredskapsplanene klare.

- Vi har over 1998-budsjettet fått utvidede midler til å bekjempe bakterier som kommer via mat. I tillegg til omfattende overvåkning, følger også Statens institutt for folkehelse nøye med i utviklingen, sier Ørbeck Sørheim. Til nå har man ved stikkprøver funnet ut at seks kyr bar på den livstruende bakterien. Dyrene ble slaktet, og ingen mennesker ble smittet.

- Dette er det eneste sporet vi har funnet av bakterien her i landet. E. coli er til nå ikke noe stort problem i Norge, men internasjonaliseringen vil føre til at bakterien etter hvert også kommer hit, spår Ørbeck Sørheim.

- Hvorfor er du ikke overrasket over at amerikanerne har funnet bakterien i eplesaft og salat?

- E. coli overføres via dyreavføring, og ved gjødsling kan den bli spredt til alt som dyrkes, svarer han. I Sverige ble det for en tid tilbake registrert 100 sykdomstilfeller, men heller ikke i vårt naboland er det registrert dødsfall.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!