Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke overrasket over at Breivik er kjent tilregnelig

Professor og terrorekspert Tore Bjørgo er blitt hørt av dommerne i Breivik-saken når det gjelder tilregnelighet. Han mener forklaringen ligger i den høyreekstreme ideologien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg var spent, men tenkte at det måtte være overveiende sannsynlig at han ville bli kjent tilregnelig. Breiviks virkelighetsoppfatning er blitt delt med militante og ekstreme høyreorienterte miljøer i lengre tid, sier Tore Bjørgo til Dagbladet.

Professoren ved Politihøgskolen og NUPI følger domsopplesningen i Oslo tingrett. Under rettsforhandlingene i mai forklarte han seg som sakkyndig vitne.

I dag leste tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen opp grunnlaget for domsslutningen om forvaringsdom og viste til en rekke ekspertuttalelser i retten, blant annet Tore Bjørgo.

- Så bort fra ideologi - Jeg mener at de to første rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby så helt bort fra Breiviks høyreorienterte ideologi. Min kritikk mot den første rettspsykiatriske rapporten handlet om at de ikke forholdt seg til en alternativ hypotese. Allerede i utgangspunktet utelukket de å tolke Breiviks adferd og utsagn i lys av hans iseologiske ståsted og politiske prosjekt, sier Bjørgo.

I sin forklaring i retten bekreftet og forsterket Sørheim og Husby dette ved å si at terrorisme ikke var deres felt.

Psykiatribriller - Jeg husker de sa at de hadde undersøkt denne mannen med deres psykiaterbriller og kriteriene for schizofreni var oppfyllt. De valgte å holde terroren utenfor. På spørsmål om hvorfor de som rettspsykiatere ikke innhentet kompetanse på høyreekstremisme og terrorisme, ga de et underlig svar. De sa at dersom noen hadde påstått at han var Jesus eller Napoleon, så ville de heller ikke sett noen grunn til å konsultere teologer eller historikere.

Tore Bjørgo sier at rettspsykiaterne med god grunn kunne ha sett bort fra muligheten av at Breivik faktisk var Jesus eller Napoleon om han skulle forsøke å framstå som en av dem, men at det er noe helt annet at Sørheim og Husby valgte å se bort ifra at han faktisk kunne være  en høyreekstrem terrorist, slik Breivik selv hevder han er.

- Jeg mener ikke at de to rettspsykiaternes forklaring og min forklaring om den høyreekstreme ideologien er gjensidig utelukkende. Det er noe med Breivik som må forklares gjennom psykiatrien. Det er noe helt sært ved ham, men jeg er ikke kompetent til å forklare en psykiatrisk diagnose, sier Tore Bjørgo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media